L’Storyboard

L’Storyboard o Guió il·lustrat és l’eina que ha d’ajudar a l’equip a visualitzar el que volem rodar. Consisteix a convertir en dibuixos tota la informació del Guió Tècnic. És aquest últim qui marcarà a l’Storyboard què s’ha de dibuixar, no al revés.

Els dibuixos acostumen a fer-se a manera de vinyeta, semblant al que és un còmic; però no hem de confondre aquest amb un model de guió gràfic “americà”, on només apareixen alguns plans. En un Storyboard professional s’han de dibuixar tots els plans, durin el que durin i tinguin més o menys importància.

El procediment més habitual és el dibuix, però hi ha qui ho fa a través d’algun programa informàtic. En produccions professionals acostuma a contractar-se algun dibuixant professional per a fer-ho; però si ens manca una mica de traça no cal que ens amoïnem, la qualitat artística la marcarà el guió tècnic i evidentment el resultat final. L’Storyboard simplement ha d’acomplir una funció i si ho fa, la importància de la qualitat dels dibuixos és relativa.

Quines són les funcions que ha de complir un Storyboard?

  • Facilitar la comprensió de què volem rodar a l’equip.
  • Que sigui una bona guia dels plans i la seva continuïtat.
  • Ajustar la composició i/o la posada en escena.
  • Ajudar al realitzador.
  • Simplificar la informació del Guió Tècnic.

Una altra manera de fer-lo és amb fotografies. És aquesta una opció interessant si no dominem la tècnica de la il·lustració, a més a més amb la càmera buscarem els plans que s’assemblin el màxim possible al que buscarem en el rodatge. Al mateix fer les fotos, podem examinar més detalladament la localització, la posició i els moviments dels actors, les angulacions, etc. Al seu torn, pot ser un bon assaig pels actors en cas de disposar d’ells.

Respecte a programari que podem trobar per a la realització de dibuixos, destaquem dues opcions econòmiques i que ens poden fer el servei: Celtx (malgrat ser un programa especialitzat per a la creació de guions literaris ofereix la possibilitat d’elaborar Storyboards, això sí, amb la versió de pagament) i StoryboardThat.

Cal assenyalar que pot tenir algun desavantatge fer un storyboard en línia o amb algun programa. Per exemple, el resultat final pot ser molt lineal i/o limitat, ja que mai trobarem tota la varietat de funcions o plantilles de dibuix que ens agradaria. Tanmateix, amb l’ajuda del photoshop sempre podem acabar de rematar-ho… Encara que en els temps que corren pugui semblar increïble, un llapis, la nostra imaginació i un paper, sempre poden oferir-nos més possibilitats que qualsevol programa. Malgrat això, no és una opció menyspreable i com ja he comentat, pot complir perfectament la funció.

Alguns incorporen directament els dibuixos alhora que fan el Guió Tècnic, però com ja vam assenyalar en una entrada anterior, és recomanable fer-ho en dues fases: una complementa l’altra i es converteix en una fase de polit i millora posterior al Guió Tècnic; excepte si ets un dibuixant amb talent i experiència, en aquest cas podria ser que pensis més i millor directament amb el dibuix que amb qualsevol altra eina.

One thought on “L’Storyboard

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s