Kingdom of Heaven

Test de comprensió de la pel·lícula:

El Regne dels Cels – Kingdom of Heaven (Ridley Scott, 2005)

Àrea: Ciències Socials

Curs: 2n d’ESO

Conceptes treballats prèviament: l’Edat Mitjana, les croades, l’Islam, realitat i ficció, cinema històric.

El següent test pot utilitzar-se lliurement, tant per a un ús personal, com per a realitzar activitats a l’aula; pot també copiar-se el contingut (incloses fotografies) per a lliurar-lo en el suport que es consideri més avinent. No és permesa la còpia per a usos comercials. Si es prefereix, pot descarregar-se al final d’aquest en PDF (sense les fotos).

 1. Actualment, la ciutat de Jerusalem pertany a:  a) Jordània. b) Israel. c) Turquia.
 2. Jerusalem, com ja ens mostra la pel·lícula, es considera que congrega les religions: a) Judaisme, Cristianisme i Islam. b) Islam, Cristianisme i Budisme. c) Islam, Cristianisme i Hinduisme.
 3. Les croades foren: a) Una sèrie de campanyes militar-religioses, organitzades per coalicions d’estats europeus cristians a fi d’alliberar Terra Santa dels musulmans. b) Una sèrie de campanyes militar-religioses, organitzades per coalicions d’estats europeus musulmans a fi d’alliberar Terra Santa dels cristians. c) Una sèrie de campanyes militar-religioses, organitzades per coalicions d’estats americans cristians a fi d’alliberar Terra Santa dels musulmans.
 4. Segons el que has vist a la pel·lícula i l’explicat a classe, marca l’afirmació correcta: a) El1099, els croats, dirigits pel noble francès Godofred de Bouillon, s’apoderen de la ciutat. Jerusalem torna a ser una ciutat cristiana, però a l’any 1187, va ser reconquistada pels musulmans sota el comandament de Saladí I. b) El 1599, els croats, dirigits pel noble francès Godofred de Bouillon, s’apoderen de la ciutat. Jerusalem torna a ser una ciutat cristiana, però a l’any 1687, va ser reconquistada pels musulmans sota el comandament de Saladí I. c) El 1099, els croats, dirigits pel noble francès Balduí IV, s’apoderen de la ciutat. Jerusalem torna a ser una ciutat cristiana, però a l’any 1187, va ser reconquistada pels musulmans sota el comandament de Mohamed I.
 5. Balduí IV és un rei que apareix a la pel·lícula, però en realitat: a) Mai va existir. b) Va existir i ha passat a la història com “el rei leprós”. c) Va existir i ha passat a la història com “el rei de la màscara de ferro”.
 6. En la pel·lícula, després de la mort de Balduí IV qui agafa el relleu és: a) El seu cunyat, Gui de Lusiñan. En la realitat va ser també així. b) El seu cunyat, Gui de Lusiñan. Però en la realitat va ser Raimund de Trípol·li. c) Saladí I. No va donar temps a que Balduí tingués un relleu.
 7. Podem definir Saladí com un: a) Gran estratega militar, inculte, mala persona i covard. b) Gran estratega militar, ambiciós però amb mal caràcter. c) Gran estratega militar, culte, ambiciós i noble de caràcter.
 8. Centrem la història dels fets que narra la pel·lícula en el segle: a) XI b) XII c) XIII
 9. La cerimònia de l’Homenatge: a) No apareix en la pel·lícula. b) Apareix un parell de vegades en la pel·lícula. c) Apareix una vegada en la pel·lícula.
 10. La pel·lícula ens mostra com l’aigua és: a) Fàcil d’obtenir a qualsevol lloc del món. b) Un bé molt preuat, bàsic per a l’existència (o no) dels pobles al voltant d’aquesta c) La pel·lícula no mostra cap escena relacionada amb l’aigua.
 11. L’Islam i el Cristianisme són religions: a) Monoteistes b) Politeistes c) Budistes.
 12. L’Islam, a part d’una religió, era: a) Una de les civilitzacions més avançades a l’Edat Mitjana b) Una opció política de l’Edat Mitjana c) Una civilització poc avançada a l’Edat Mitjana
 13. Podem catalogar la pel·lícula com a: a) Històrica. b) Ficció històrica. c) Ciència Ficció.
 14. La germana del rei Balduí es diu: a) Sheyla. b) Sibil·la. c) Sabina.
 15. Assenyala la resposta correcta. a) El Regne dels cels s’inspira en personatges reals que intervenen en els fets històrics, però conté llicències artístiques, i per tant, inexactituds històriques. b) El Regne dels cels s’inspira en personatges que mai van intervenir en els fets històrics, només són llicències artístiques, i per tant, inexactituds històriques. c) El Regne dels cels s’inspira en personatges reals que intervenen en els fets històrics, però conté llicències artístiques, i per tant, exactituds històriques.
 16. El rei Balduí tenia fama de: a) Culte i valent. b) Gandul i covard. c) Fort i maleducat.
 17. Finalment, els efectes de les croades: a) Van deixar empremta principalment a Europa, no pas al Pròxim Orient. b) Van deixar empremta principalment al Pròxim orient, no pas a Europa. c) Van deixar empremta principalment a l’Àsia, no pas al Pròxim Orient.
 18. A l’inici de la pel·lícula apareix un castell que existeix i encara avui podem visitar,  s’anomena: a) Castell de Belarre, es troba a Cuenca. b) Castell de Loarre, es troba a Osca. c) Castell de Laberre, es troba a Girona.
 19. L’Església tenia: a) Junt amb la noblesa, molt poder a l’Edat Mitjana b) Gens de poder a l’Edat Mitjana c) Menys poder que avui dia a l’Edat Mitjana.
 20. El missatge de Ridley Scott intenta ser: a) Les religions monoteistes estan condemnades a no entendre’s. El destí sempre ho ha volgut així. b) Pacifista. Les religions s’han d’entendre unes a altres i conviure en tolerància. Això només depèn de nosaltres. c) Bèl·lic. Les religions mai podran conviure, han d’estar allunyades una de l’altra.

Si copies el test directament a un word, t’apareixeran les imatges; si ho prefereixes, pots descarregar-lo sense imatges en PDF aquí.

Competències bàsiques de l’àmbit social:

Competència 1. Analitzar els canvis i les continuïtats dels fets o fenòmens històrics per comprendre’n la causalitat històrica.

Competència 3. Interpretar que el present és producte del passat, per comprendre que el futur és fruit de les decisions i accions actuals.

Competència 4. Identificar i valorar la identitat individual i col·lectiva per comprendre la seva intervenció en la construcció de subjectes històrics .

Competència 5. Explicar les interrelacions entre els elements de l’espai geogràfic, per gestionar les activitats humanes en el territori amb criteris de sostenibilitat.

Competència 7. Analitzar diferents models d’organització política, econòmica i territorial, i les desigualtats que generen, per valorar com afecten la vida de les persones i fer propostes d’actuació.

Competència 8. Analitzar les manifestacions culturals i relacionar-les amb els seus creadors i la seva època, per interpretar les diverses cosmovisions i la seva finalitat.

Competència 9. Valorar el patrimoni cultural com a herència rebuda del passat, per defensar-ne la conservació i afavorir que les generacions futures se l’apropiïn.

Competència 10. Valorar les expressions culturals pròpies, per afavorir la construcció de la identitat personal dins d’un món global i divers.

Competència 11. Formar-se un criteri propi sobre problemes socials rellevants per desenvolupar un pensament crític.

Competència 13. Pronunciar-se i comprometre’s en la defensa de la justícia, la llibertat i la igualtat entre homes i dones.

 Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

One thought on “Kingdom of Heaven

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s