El Guió Tècnic

Arriba l’hora del realitzador i de llegir imatges.

El Guió tècnic audiovisual és un document que ens serveix per conèixer quins són exactament els plans que rodarem. El responsable de la realització d’aquest és el director/realitzador i el fa d’acord amb el Guió literari.

És la conversió del Guió literari en una graella que ens concretarà la imatge i l’àudio que intentarem aconseguir en cada pla. En resum, és el disseny més important de l’obra audiovisual.

Alguns incorporen el que entenem per Storyboard (Guió tècnic il·lustrat) en aquest, malgrat que pot ser més profitós que l’acompanyament amb imatges o il·lustracions es realitzi en un següent pas. Es recomana fer-ho en 2 fases perquè la inclusió dels dibuixos, imatges, esbossos o alçats en planta poden acabar d’arrodonir i/o perfeccionar la posada en escena, visualitzada de forma prèvia i mentalment en el disseny del Guió tècnic. Així aquesta fase es convertiria en una espècie de revisió. Tanmateix, en la seva confecció han d’aparèixer ja treballats i prou concretats aspectes de la continuïtat visual i sonora.

A diferència del Guió literari (Celtx) no existeix un model estandarditzat per al Guió Tècnic, cada director treballa amb el que més s’ajusta a les seves necessitats i amb el que se sent més còmode, però cal subratllar, que és recomanable que com a mínim contingui els següents elements:

  1. Número de seqüència.
  2. Número d’escena.
  3. Número de pla.
  4. Localització. Especificar el lloc / interior-exterior.
  5. Tipus de llum: natural o artificial (dura o suau)
  6. Transicions.
  7. Tipus de plans segons la mida de l’enquadrament, posició i angulació (es recomana llegir l’entrada “Tipus de plans”).
  8. Moviments de càmera.
  9. Àudio. Aquí incloem diferents plans (nivells) de so: música, pluja, diàleg, … Ex: So 1r pla: XXX So 2n pla: XXX
  10. La durada aproximada d’aquest pla i temps acumulat.

Hem de tenir molt present que la qualitat artística d’una obra cinematogràfica ja pot avaluar-se amb el Guió Tècnic. En moltes ocasions es cau en l’error de pensar que són els dibuixos de l’Storyboard qui ens apropa a l’obra resultant -en certa manera i en funció del talent de l’il·lustrador aquests poden ser un bon complement-, però les il·lustracions es limiten a representar el que ens marca el Guió tècnic, no a la inversa. S’ha d’aconseguir visualitzar la pel·lícula en aquest, tant qui el dissenya com qui el “llegeix”.

Un guió tècnic ocuparà desenes o centenars de pàgines, però aquí deixo una petita mostra perquè us en pugueu fer una idea més ajustada. Com veureu, podem agrupar alguns elements en la mateixa casella, en funció de si fem referència a la imatge o al so (però això pot anar en funció del gust del realitzador):

5 pensaments sobre “El Guió Tècnic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s