Els gèneres fotogràfics

0. Introducció

A diferència dels gèneres cinematogràfics (malgrat que segons la font consultada podem trobar també alguna variació) en la fotografia no existeix un consens exacte pel que fa a aquests, segons web, llibre o autor consultat, observarem classificacions força variades. Si fem una cerca bàsica a internet o consultem algun llibre veurem que algunes classificacions ens donen més de 20 tipus, i d’altres 4 o 5.

Tal com vam comentar amb relació al cinema, en funció del tema podem establir una classificació de les pel·lícules, també amb la fotografia. Això ajuda a classificar o etiquetar l’obra. Però no existeix una definició exacta de gènere, aquest només és un conjunt de subcarpetes en les quals intentem encabir els films, les fotografies, etc. Per aquest motiu, molts d’aquests gèneres disposen de diversos subgèneres.

Igual que en el cinema, alguns teòrics no en volen ni sentir a parlar, ja que consideren que aquest concepte no existeix, o com a molt, podem referir-nos a barreja de gèneres en molts films i perquè no, també en fotografies.

A continuació una classificació dels gèneres fotogràfics que he realitzat a partir de la consulta de diferents fonts, el que van ensenyar-me en el seu moment, l’evolució de la fotografia en els últims anys i el sentit comú.

1. Retrat

És la representació de la cara d’una persona. És un gènere que mai ha passat de moda.

Retrat de Salvador Dalí realizat per Philippe Halsman.

2. Bodegó

Deriva de la pintura, s’hi mostren elements inanimats (objectes de cuina, menjar, etc.). El fotògraf prepara meticulosament l’escena. Avui dia molt utilitzat per a webs o comptes de XXSS que promouen receptes de cuina. Pren certa rellevància la composició (llum, equilibri de pesos, color, etc.).

Font imatge: lavanguardia.com

3. Fotografia paisatgística

El mateix nom ens indica a què ens referim. La urbana , de carrer, d’arquitectura, arqueològica, industrial, de viatges, aèria, submarina o de natura en serien subgèneres. Sempre ha estat de moda i revistes i webs de viatges n’han promocionat el gènere.

Fotografia d’Òscar Estany. Posta de sol a la serra del Montsec des de Palou.

4. Fotografia artística

Qualsevol fotografia té un component artístic, però en aquest cas s’intenta donar vida a idees de l’autor, busca plasmar en una imatge la subjectivitat d’aquest, la realitat passa a un 2n terme o pràcticament ni es té en compte. Incloem en aquest grup totes les fotografies experimentals. La fotografia d’avantguarda en seria també un subgènere, i dins aquesta podríem incloure el surrealisme (subconscient món oníric) o la fotografia subjectiva. També el pictorialisme, corrent fotogràfic que es desenvolupa entre finals dels anys 1880 i el final de la Primera Guerra Mundial. En alguns aspectes aquesta corrent és més propera a la pintura, consideren que la realitat s’ha d’interpretar, no només reflectir.

Dalí Atòmic, Philippe Halsman (1948). Surrealisme (alguns el consideren l’antecedent del fotomuntatge).

5. Fotografia documental o històrica

És l’antecedent del fotoperiodisme, l’anomenen també Documentalisme. Intentaven informar de realitats socials de l’època. La podríem considerar també com una espècie de fotografia històrica. Vol diferenciar-se avui encara del fotoperiodisme, ja que posen més èmfasi en la història (i també Història) que explica una imatge.

Lunch atop a Skyscrape (Dinar dalt d’un gratacel). Autor desconegut,1932. La fotografia mostra 11 homes dinant, asseguts en una viga a 260 metres per sobre dels carrers de la ciutat de Nova York. Font imatge: wikipedia.org

6. Fotomuntatge

Composició realitzada amb algun programa informàtic a partir de més d’una imatge. En alguns casos és simplement un dels molts “mems” que circulen per la xarxa, en altres pot tenir certa qualitat artística.

Fotomuntatge del dissenyador gràfic Ard Gelinck fet al 2019, on en una sèria va unir la infància i maduresa de molts famosos. En la imatge, Michael Jackson. Font imatge: europafm.com

7. Fotografia de Guerra

Imatges de conflictes armats o de zones en guerra. A vegades s’inclou com a subgènere dins el fotoperiodisme tot i que per la seva rellevància, pot considerar-se un gènere com a tal.

Dissabte sagnant és una famosa fotografia presa per H.S Wong (1937) a Shangai durant un atac del Japó a Xina. Font imatge: wikipedia.org

8. Fotografia científica

Aquelles que es consideren d’utilitat en qualsevol camp de la recerca científica (fenòmens astronòmics, aquells d’escala microscòpica, cirurgies, etc.) Fotografies d’aspectes concrets de la natura, també estarien dins aquest gènere.

Fotografia d’Alfred Anwander del cervell humà vist des de darrere on hi podem apreciar les fibres nervioses que connecten els dos hemisferis del cervell. Font imatge: culturafotografica.es

9. Fotografia publicitària

L’objectiu és integrar-les en una campanya. La seva finalitat és vendre un producte. La fotografia d’interiors i la fotografia de moda en serien subgèneres.

Campanya publicitària de Dove (2013). Amb aquesta, a part de vendre els productes, buscaven trencar amb els estereotips de bellesa.

10. Fotoperiodisme

L’acostumen a posar en pràctica fotògrafs i/o periodistes especialitzats que treballen per algun mitjà de comunicació. Acostumen a fer reportatges (conjunt de fotografies d’un mateix tema o fil narratiu). Són fotos que documenten esdeveniments actuals o noticiables, com ara notícies, esdeveniments polítics o situacions socials.

Incendi forestal en l’illa d’Evia, per Konstantinos Tsakalidis, Grecia (2021). Font imatge: bbc.com

11. Fotografia d’esports

Algunes d’aquestes fotografies podrien considerar-se també dins el gènere del fotoperiodisme, el documentalisme o del retrat. Tinguem present, que els gèneres no són excloents i a vegades trobem una fotografia que pot abraçar més d’un gènere. Però la fotografia esportiva per se pot considerar-se un gènere per diverses raons, les principals són: que tracten una temàtica o professió molt específica; avui dia se’n generen moltíssimes; els protagonistes acostumen a ser ídols o referents dels joves; i algunes d’aquestes s’han convertit en imatges icòniques.

Michael Jordan en el concurs de mates que va guanyar en l’All Stars de 1988. La imatge va donar lloc al sobrenom de l’esportista i a una marca de calçat esportiu: Air Jordan.

Seguir Arch Stanton a Instagram.

Qüestions legals.

Bibliografia Arch Stanton.

Deixa un comentari