LA DECLARACIÓ DELS DRETS DE L’HOME I DEL CIUTADÀ DE 1789 I LA DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DDHH DE 1948.
ESCENA D’AQUESTA TERRA ÉS MEVA (Jean Renoir, 1943)
ÀREA: CIÈNCIES SOCIALS.
MATÈRIES: TUTORIA, CULTURA I VALORS ÈTICS, CIÈNCIES SOCIALS.
CURS: 1R, 2N, 3R o 4rt d’ESO
CONCEPTES TREBALLATS PRÈVIAMENT: Drets, 2a Guerra Mundial i Declaració Universal dels DDHH .
(La següent activitat creada per l’Arch Stanton pot utilitzar-se lliurement, tant per a un ús personal com per a realitzar activitats a l’aula. Pot també copiar-se el contingut per adaptar-lo al grup-classe, lliurar-lo en el suport que es consideri més avinent, o bé adreçar als alumnes a la web Arch Stanton. En cap cas pot utilitzar-se per a un ús comercial o per a penjar-lo en un altre espai d’internet.)
METODOLOGIA
Es recomana fer un primer visionat atent de l’escena, sense que els alumnes prenguin notes. El treball es realitzarà de forma individual durant una hora de classe.
PRESENTACIÓ
Ens trobem en plena 2a Guerra Mundial,1942. L’Albert Lory és un professor d’un poble de la França ocupada pels nazis. Aquest està enamorat d’una companya de feina, la Louise, qui alhora està promesa amb Georges Lambert, un col·laborador del nazisme alemany.
La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte bèl·lic que va implicar la majoria de països del món. Per un costat trobem el bàndol guanyador, els aliats (els principals implicats eren França, Gran Bretanya, EUA i la Unió Soviètica) i les potències de l’Eix per l’altre (Alemanya, Itàlia i Japó). La guerra va comportar la mort d’uns 60 milions de persones, és considerat el conflicte armat més gran de la història. Malgrat aconseguir la victòria final, els aliats van patir els atacs del país més agressiu en el conflicte, l’Alemanya nazi; que dugué a terme l’extermini en camps de concentració de minories europees (es calcula que va morir uns 6 milions de jueus).
Posteriorment es van formar les Nacions Unides, precisament per prevenir altres conflictes com aquest. És d’aquí on va sorgir la Declaració Universal dels Drets Humans, inspirada en part en la Declaració dels Drets de l’home i del ciutadà de 1789, que va significar el primer pas per a la redacció d’una Constitució francesa just després de la Revolució.
La Declaració Universal dels Drets Humans va ser aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) el 10 de desembre de 1948, fent coincidir aquest dia a partir d’aleshores com el Dia dels Drets Humans.
L’escena seleccionada és el clímax del guió, quan l’Albert ( interpretat per Charles Laughton) s’acomiada dels seus alumnes:
DESENVOLUPAMENT
- Quin és el document que llegeix l’Albert als seus alumnes? Recorda que el film va estrenar-se el 1943.
- Transcriu els diferents articles que el professor cita als seus alumnes.
- Per què l’Albert diu que hi ha homes que voldrien destruir aquest llibre? Per què és possible que acabi en el foc, però que no l’esborraran de la memòria?
- Explica en 5 línies i amb les teves paraules el significat de l’article 2: “La finalitat dels partits polítics és la de protegir els drets naturals i inalienables de l’home: el dret a la llibertat, a la llegítima propietat i a la resistència a la tirania” Consideres que avui dia ho fan? Per què?
- Busca informació sobre el director de la pel·lícula, Jean Renoir, i comenta quina relació pot haver-hi entre aquest i el conflicte de la 2a Guerra Mundial.
- En el següent enllaç trobaràs la Declaració Universal dels DDHH. Estableix un paral·lelisme entre els articles que llegeix l’Albert i els que trobaràs en el document. Digues quin es correspon directament o pot correspondre’s amb aquests.
- Comenta la següent frase: la Història és important perquè construeix una memòria col·lectiva. Relaciona-la amb l’escena que acabes de veure.
- Al final de l’escena l’Albert se’n va, per què? Per quin motiu creus que diu que ell “perjudica a la tirania”?
- Quin significat i rerefons té el seu comiat dels alumnes, amb l’expressió “adéu ciutadans”?
- L’escena acaba amb l’article 6è, on se’ns diu que “la llei és l’expressió d’un poble, els ciutadans tenen dret a redactar-la personalment o a escollir lliurement qui els representi per a fer-ho”; què vol dir això? Per quin motiu es tanca l’escena amb aquest article?

OBJECTIUS
- Conèixer la Declaració Universal dels Drets Humans.
- Respectar i apostar per les societats plurals.
- Prendre consciència de les conseqüències de la 2a Guerra Mundial.
- Assolir una actitud crítica cap a comportaments i societats que no afavoreixen la convivència.
- Condemnar el feixisme.
COMPETÈNCIES BÀSIQUES
Competència 2. Assumir actituds ètiques derivades de la Declaració Universal dels Drets Humans.
Competència 5. Mostrar actituds de respecte actiu envers les altres persones, cultures, opcions i creences.
Competència 6. Aplicar el diàleg i exercitar totes les habilitats que comporta, especialment per a la solució de conflictes interpersonals i per propiciar la cultura de la pau.
Competència 7. Comprendre i valorar el nostre món a partir de les arrels culturals que l’han configurat.