Hoosiers

Treball de comprensió de la pel·lícula:

HOOSIERS: MÉS QUE ÍDOLS (David Anspaugh,1986).

Àrea: Educació Física, Tutoria, Ètica.

Curs: 1r d’ESO.

Conceptes treballats prèviament: Esports d’equip, el bàsquet, respecte, solidaritat, la figura de l’entrenador, psicologia de l’esport, espectacles de masses, esport escolar.

(La següent proposta de treball pot utilitzar-se lliurement, tant per a un ús personal com per a realitzar activitats a l’aula. Pot també copiar-se el contingut per a lliurar-lo en el suport que es consideri més avinent o adaptar-lo a les necessitats del grup-classe. No es permet la seva còpia per a usos comercials o per ser publicada en un altre espai web).

1. Realiza un quadre amb la fitxa tècnica de la pel·lícula: Títol original, any, duració, país, direcció, productora, etc. A continuació, fes un resum de 10 línies d’aquesta.

2. Hoosiers és una pel·lícula basada en uns fets reals que van succeir a EUA el 1954. Busca informació de fonts mínimament fiables i esbrina quins elements de la pel·lícula van també donar-se en la vida real. Després explica’ls.

3. En el seu primer entrenament Norman Dale fa fóra un jugador. Per què pren aquesta decisió? Hi estàs d’acord? Va servir per alguna cosa aquesta mesura?

4. A Hoosiers es dóna la situació que tothom li diu a Dale com ha de fer la seva feina. Aquest fet acostuma a passar també en altres professions i situacions. Enumera 5 professions on hagis vist o creguis que també succeeix. Creus que és correcte? Per quin motiu consideres que es dóna aquest fet? Com reaccionaries si et passés a tu?

5. En una escena de Hossiers, l’entrenador pren mesures de la distància que hi ha del punt de llançament de tirs lliures a la cistella, i des d’aquesta a terra. Per què ho fa?

6. En una escena on s’està jugant un partit, l’entrenador substitueix al jugador que estava anotant més punts per un altre que és considerat el pitjor de la plantilla. A continuació expulsen un jugador de la pista. El que acabava de sortir es disposa a entrar de nou, però l’entrenador li diu que no ho faci i comunica a l’àrbitre que jugaran amb 4. Per què ho fa? Si fossis l’entrenador hauries optat pel mateix? Beneficia a l’equip amb aquesta decisió?

7. Per quina raó Dale repeteix contínuament als seus jugadors la paraula “equip”?

8. En Jimmy Chitwood és el millor jugador de l’equip i com a tal exerceix de líder. Creus que és un bon líder? En cas que la resposta sigui afirmativa cita 3 moments on es demostri.

9. Un membre de l’staff tècnic és alcohòlic. Què fan els jugadors i entrenadors per ajudar-lo?

10. El bàsquet és un esport molt arrelat als EUA, fes un quadre-resum de tots els campionats que hi ha i quines categories existeixen.

11. A continuació enumera 10 accions i/o comportaments que hagis vist en la pel·lícula que siguin exemples per a la bona convivència en un esport d’equip.

12. Aquesta pel·lícula, a part de ser considerada una de les millors pel·lícules d’esports de tots els temps, és un bon exemple de com el cinema pot ajudar a transmetre valors. Què has après amb el visionat d’aquesta?

13. Realitza una valoració personal de la pel·lícula en 10 línies i subratlla tot allò que més t’hagi agradat.

OBJECTIUS

  • Potenciar el respecte cap a les normes implícites i explícites d’una competició i un esport d’equip.
  • Valorar l’esport com a mitjà de relació amb els altres i un divertiment.
  • Identificar com a valors de les pràctiques d’activitat física, l’esforç personal i les relacions que s’estableixen amb el grup.
  • Comprendre la solidaritat com a una eina bàsica per a l’èxit d’un equip.
  • Aprendre a valorar els consells d’un entrenador, des de l’empatia, respecte i ajuda cap a aquest.
  • Valorar el potencial de la pràctica esportiva com un mitjà per a la inserció social.
  • Conèixer la realitat esportiva, en aquest cas del bàsquet als EUA, i analitzar-ne les possibilitats que ofereix.

Competències bàsiques de l’àmbit de l’educació física:

Competència 2. Valorar els efectes d’un estil de vida actiu a partir de la integració d’hàbits saludables en la pràctica d’activitat física.

Competència 3. Aplicar de manera eficaç les tècniques i tàctiques pròpies dels diferents esports.

Competència 4. Posar en pràctica els valors propis de l’esport en situació de competició.

Competències bàsiques de l’àmbit de cultura i valors ètics:

Competència 1. Actuar amb autonomia en la presa de decisions i ser responsable dels propis actes.

Competència 3. Qüestionar-se i usar l’argumentació per superar prejudicis i per consolidar el pensament propi.

Competència 4. Identificar els aspectes ètics de cada situació i donar-hi respostes adients i preferentment innovadores.

Competència 5. Mostrar actituds de respecte actiu envers les altres persones, cultures, opcions i creences.

Competència 6. Aplicar el diàleg i exercitar totes les habilitats que comporta, especialment per a la solució de conflictes interpersonals i per propiciar la cultura de la pau.

Competència 10. Realitzar activitats de participació i de col·laboració que promoguin actituds de compromís i democràtiques.

2 pensaments sobre “Hoosiers

Deixa un comentari