La bellesa de la imatge: Zhang Yimou

Pràctica relacionada amb la pel·lícula:

The Road Home – Camí a casa (Zhang Yimou, 1999)

Àrea: Imatge i So.

Cicles formatius de: Fotografia, Captació i Tractament d’imatge, Producció i Realització Audiovisual, VídeoDJ.

Graus universitaris: Comunicació audiovisual, Cinema i Mitjans Audiovisuals, Història de l’Art, Belles Arts i Periodisme.

Curs: 1r o 2n.

Conceptes treballats prèviament: semiòtica de la fotografia, fotografia com a art, composició de la imatge, regla dels terços, il·luminació d’exteriors i interiors en un rodatge, enquadraments, tipus de plans i continuïtat visual, entre d’altres.

Presentació:

Zhang Yimou és un reconegut director de cinema. Però no tothom sap que abans de dirigir va dedicar-se a la fotografia, d’aquí una de les raons de la gran bellesa de les imatges dels seus films.

Quan Yimou va veure’s obligat a deixar els seus estudis (per la Revolució de 1966) compaginava els treballs en una granja, amb la pintura i la fotografia. L’any 1978, quan aquest té 27 anys, s’inscriu en la Universitat de Pequin. Estudia cinema i té com a companys Chen Kaige i Tian Zhuangzhuang, que després acabaran convertint-se també en reconeguts directors. Però Yimou a diferència d’aquests 2 últims, que s’especialitzaren en direcció, ell ho fa en fotografia i en surt graduat l’any 1982.

Les primeres obres de Yimou foren com a director de fotografia, precisament en dues pel·lícules del seu company d’estudis, Kaige: Yellow Earth i The Big Parade. El seu primer llargmetratge com a director serà el 1987, Red Sorghum (Sorgo Vermell).

Una de les seves grans obres, i encara desconeguda per gran part del públic occidental és The Road Home (Camí a casa). A Camí a Casa es repeteixen algunes de les característiques del cinema de Yimou: crítica als models sociopolítics xinesos i per descomptat una gran bellesa de les imatges. Ens relata una grandíssima història a partir d’un tema molt senzill: l’amor entre dues persones. El pare de Luo Yusheng i professor d’una escola de poble acaba de morir. Luo torna al poble per assistir al funeral del seu pare, que per desig exprés de la seva mare se celebrarà de forma tradicional. Durant els dies que es trobarà a casa amb la mare, rememorarà la història del pare.

Metodologia:

Pràctica individual o per parelles.

Desenvolupament:

Per a la realització de la següent activitat és necessari prèviament fer un visionat de la pel·lícula. A partir d’aquí aquesta es divideix en 3 parts:

1ª part:

Analitza la composició de les següents imatges: pesos, enfocament, punts de vista, línies, simetria, regla dels terços, línia de l’horitzó, color, il·luminació, tipus de pla i enquadrament… Has de fer un comentari de mínim 4 línies per fotografia (lletra 12).

2ª part:

Escolliu una imatge, pot ser que sigui la que us agrada més. Justifiqueu la tria (5 línies). Comenteu la intenció i composició d’aquesta (5 línies). Ara intenteu imitar-la al màxim fent una fotografia (busqueu un o una model, vestiu-la el més semblant possible, cerqueu una localització adequada, amb la il·luminació (natural) corresponent. Col·loqueu la fotografia en el cos del treball.

3ª part:

Feu 4 fotografies diferents del mateix motiu, és a dir, a partir de la foto que heu fet en l’anterior apartat, realitzeu-ne 4 més fent servir punts de vista diferents. Col·loqueu les fotografies en el cos del treball. Comenteu la intenció i composició de cada una d’elles (4 línies per fotografia).

4ª part:

Explica amb les teves paraules (en un mínim de 6 i un màxim de 10 línies) el significat de l’alternança en l’ús del color i el blanc i negre que fa Yimou en el llargmetratge.

Objectius de la pràctica:

  • Conèixer els diferents tipus de plans.
  • Reconèixer la importància del color.
  • Aplicar els coneixements de composició d’imatge.
  • Apreciar el valor expressiu dels elements que interactuen en una posada en escena.
  • Comprendre les característiques comunicatives i expressives de la imatge.
  • Diferenciar els significats connotatius i denotatius d’una imatge.
  • Identificar el tipus d’il·luminació i comprendre la seva importància.

 Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

3 pensaments sobre “La bellesa de la imatge: Zhang Yimou

  1. La pràctica descrita pot utilitzar-se lliurement, tant per a un ús personal, com per a realitzar activitats a l’aula; pot també copiar-se el contingut i lliurar-lo en el suport que es consideri més avinent.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s