L’esclavitud

HISTÒRIA DEL RACISME I L’ESCLAVITUD

Amistat (Steven Spielberg, 1997)

12 ANYS D’ESCLAVITUD, EL COLOR PÚRPURA i AMISTAD

ÀREA: CIÈNCIES SOCIALS.

MATÈRIES: TUTORIA, CULTURA I VALORS ÈTICS, CIÈNCIES SOCIALS.

CURS: 1R, 2N O 3R D’ESO

CONCEPTES TREBALLATS PRÈVIAMENT: RACISME, XENOFÒBIA, SEGREGACIÓ RACIAL, MULTICULTURALITAT, TOLERÀNCIA I LLIBERTAT.

(La següent activitat creada per l’Arch Stanton pot utilitzar-se lliurement, tant per a un ús personal com per a realitzar activitats a l’aula. Pot també copiar-se el contingut per adaptar-lo al grup-classe, lliurar-lo en el suport que es consideri més avinent, o bé adreçar als alumnes a la web Arch Stanton. En cap cas pot utilitzar-se per a un ús comercial o per a penjar-lo en un altre espai d’internet.)

El color púrpura (Steven Spielberg, 1985).

METODOLOGIA

Es recomana fer un primer visionat atent de cada escena, sense que els alumnes prenguin notes. A posteriori se’n pot fer un altre, aquest ja per recopilar informació. El treball es realitzarà de forma individual durant una hora de classe.

PRESENTACIÓ

Treballarem el concepte d’esclavitud a partir de diferents aspectes de les següents pel·lícules:

  • 12 anys d’esclavitud és una pel·lícula basada en l’autobiografia de Solomon Northup, un home negre que va ser segrestat a mitjans del segle XIX a Washington DC per ser venut com a esclau.
  • La trama principal del Color púrpura gira entorn 30 anys de la vida de Celie, una jove noia de color que als 14 anys es queda embarassada del seu propi pare. Tanmateix, l’escena que estudiarem la protagonitza Sofia, un altre dels personatges principals.
  • Amistat narra la història del vaixell espanyol “La Amistad”, que transportava esclaus africans de Sierra Leona a Cuba, per des d’allí ser venuts a altres llocs.

DESENVOLUPAMENT

PART 1

La primera escena que treballarem és de la pel·lícula 12 anys d’esclavitud (Steve McQueen, 2013).

1. Busca la definició dels conceptes tolerància i llibertat i explica quins elements presenta l’escena que van en contra d’aquests. Consideres que aquests són importants per a la convivència/existència de societats plurals?

2. Fes una petita recerca i digues en quins anys està ambientada la pel·lícula 12 anys d’esclavitud. Quines lleis existien aleshores a EUA que anaven en contra els drets dels afroamericans?

3. Per què un personatge diu que els treballadors són propietat seva?

4. Enumera els arguments que dóna el treballador contractat per estar en contra la llei que permet tenir esclaus. Per què creus que el propietari de la finca diu que discutir aquestes qüestions és habitual en els “yankees de Nova Anglaterra però aquí no”?

5. Creus que avui dia existeixen altres formes d’esclavitud? Quines? Pots buscar informació al respecte en la següent pàgina de la UNESCO.

12 anys d’esclavitud (Steve McQueen, 2013)

PART 2

La segona escena correspon a la pel·lícula El color púrpura, dirigida per en Steven Spielberg i estrenada al 1985.

6. El tracte dels blancs cap als negres queda prou clar amb la reacció de l’home. Per què ella no accepta l’oferta de “feina” de la dona? Com reacciona la resta del poble quan aquesta es torna a la bufetada de l’home? Si formessis part del poble, i tots els habitants d’aquest reaccionen de la mateixa manera, faries el mateix o respondries diferent?

7. Steven Spielberg resol l’escena d’una forma magistral, introduint una prolepsi o flashforward. Defineix aquest concepte, descriu com es manifesta en l’escena i quins elements introdueix el guió i la realització perquè aquest quedi clar.

8. Busca informació i digues en què va consistir la llei de Civil Rights Act of 1964 (Llei de Drets Civils) a EUA.

9. Hi ha una altra pel·lícula d’Steven Spielberg basada en fets reals, Amistad, on s’explica molt bé els orígens del tràfic d’esclaus a EUA. Ambientada al 1839, narra la història del vaixell espanyol “La Amistad”, que transportava esclaus africans de Sierra Leona a Cuba (llavors colònia espanyola) per des d’allí ser transportats i venuts a altres llocs. Busca informació i explica com va arribar aquest vaixell a EUA, per quin motiu van ser jutjats els esclaus que anaven en aquest i quin vincle podem establir entre aquest fet amb els refugiats que avui creuen el Mediterrani.

10. Els 15 primers minuts de la pel·lícula van ser rodats en mendé. Busca informació sobre aquest idioma i digues a quin país o països es parla.

OBJECTIUS

  • Comprendre i subratllar els conceptes tolerància i llibertat.
  • Respectar i apostar per les societats plurals.
  • Entendre, solidaritzar-se i desenvolupar empatia cap a les diferents ètnies i cultures.
  • Considerar la pluralitat con una riquesa.
  • Assolir una actitud crítica cap a comportaments que no afavoreixen la convivència entre persones, la tolerància i les llibertats.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES

Competència 3. Qüestionar-se i usar l’argumentació per superar prejudicis i per consolidar el pensament propi.

Competència 4. Identificar els aspectes ètics de cada situació i donar-hi respostes adients i preferentment innovadores.

Competència 5. Mostrar actituds de respecte actiu envers les altres persones, cultures, opcions i creences.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s