Edició de vídeo

A continuació una descripció dels diferents programes que podem trobar per a editar els nostres vídeos. Començarem pels gratuïts i més amateurs (molt útils per a iniciar-se en la tècnica sense grans despeses) i després passarem als més professionals i de pagament.

Cal recordar com ja va tractar-se en l’entrada relacionada amb el muntatge que diferenciem l’edició de vídeo del muntatge, ja que aquest últim té a veure amb el disseny de l’ordre de plans que afecta la narració, i per tant condiciona la comprensió de l’argument; l’edició fa referència a l’execució d’aquest ordre i l’aplicació d’aspectes tècnic-plàstics a partir d’un programari específic. Tanmateix, recordem que un procés pot condicionar l’altre.

PROGRAMARI GRATUÏT

Open shot:

L’Open shot Video Editor és un editor de vídeo de codi obert i gratuït per a: Linux, Mac i Windows. És ideal per a iniciar-se i fàcil d’utilitzar. En la seva pàgina web trobarem vídeos i captures de pantalla que ens ajudaran a resoldre qualsevol dubte. Altrament, deixo un mini tutorial realitzat expressament per l’Arch Stanton, trobareu el PDF aquí: TUTORIAL OPEN SHOT

Per a Instituts i Escoles on l’alumnat treballa amb chromebooks és interessant assenyalar que ofereix l’opció d’editar en línia.

En cas de poder fer instal·lació assegurar-se que es disposa d’una bona targeta gràfica i l’equip té suficient memòria (es recomana treballar des d’un disc dur extern), de no ser així ens pot donar problemes.

WeVídeo:

Wevideo és un senzill editor, també recomanable per a iniciar-se. Però té un problema: deixa una marca d’aigua del seu logo en un dels extrems, a no ser que es pagui. Tanmateix, té alguna opció econòmica de pagament, però limita molt la qualitat de l’arxiu d’exportació final. Ofereix alguna altra opció de pagament anual per a grups classe que pot ser interessant si s’ha d’utilitzar habitualment.

Filmora:

És un programa de codi obert també, però amb opcions de pagament; això vol dir que té una versió gratuïta, però només podrà fer-se una exportació de l’arxiu màster de baixa qualitat. Si es vol fer l’exportació amb l’arxiu final .MOV o .mp4, s’ha de pagar o t’apareix la marca d’aigua; en aquest cas no en un dels extrems, sinó en gran i ben just al mig de l’enquadrament.

Movie maker:

I per últim tenim un clàssic, el movie maker. Clàssic perquè molts vam començar a fer les nostres primeres edicions amb aquest programa ja fa un parell de dècades. Té versió per editar online, o bé el tradicional d’aquest amb instal·lació.

DaVinci resolve:

De tots els inclosos en aquest 1r apartat és el més professional. Té àmplies prestacions i si apareix aquí és perquè té una versió gratuïta. Quan va sortir el programa molts professionals l’utilitzaven com un complement a algun altre programa d’edició, sobretot per a treballar el color; però actualment podem realitzar tot el procés perfectament amb aquest programa i amb resultats professionals. L’únic inconvenient és que per “aprenents” massa joves o inexperts els hi pot resultar una mica complex i/o no l’aprofitaran.

Per evitar problemes i per a coses senzilles (ideals per alumnes d’ESO), l’Open Shot i el Movie maker són els que recomano. La resta (a part de Filmora i Wevídeo), sobretot em refereixo a les desenes de programes que trobarem per editar vídeos des del mòbil, sempre donen algun problema o són de pagament: marques d’aigua molt grans, exportació final amb arxius de baixíssima qualitat, etc. A part també del DaVinci Resolve, però que és recomanable utilitzar-lo amb alumnes majors de 15 anys; i els millors, que són: Final Cut, Adobe Premiere i Avid, però que són de pagament i veurem en el següent apartat (més difícils d’assimilar el funcionament i totes les seves prestacions per a qui no tingui coneixements previs).

Quant a la interfície d’usuari d’aquests programes gratuïts, veureu que és molt semblant una d’altra, un cop se n’aprèn un és fàcil utilitzar l’altre; per contra i com ja s’avançava, aspecte força diferent dels programes que venen a continuació, ja que en aquests és necessària una mica de formació prèvia.

PROGRAMARI PROFESSIONAL I DE PAGAMENT

Com ja hem vist anteriorment, actualment hi ha diversos programes digitals d’edició de vídeo, però els més destacats en l’àmbit professional són:

Avid Media Composer:

Aquest programa és dels més utilitzats. Va ser un dels primers a instaurar-se en el mercat i avui és considerat l’estàndard tant per a cinema com per a televisió.

Adobe Premiere Pro CC:

Aquest programa és més utilitzat en l’àmbit professional, ja que ofereix moltes més opcions en el tractament de vídeo, però és més complex a l’hora de utilitzar-lo. Compatible amb tot el paquet del programari Adobe. Actualment, la versió més recent és la CC.

Sony Vegas Pro:

Força utilitzat per la seva senzillesa a l’hora de retallar clips de vídeo i so. No obstant això, no és el que ofereix un major ventall d’opcions a nivell d’efectes, transicions, sons, etc.

Adobe After Effects:

Aquest és un dels millors que hi ha pel que fa a creació d’efectes especials i treballar la composició. És bastant complex i també pot ser utilitzat per retallar i enganxar clips/plans (encara que aquesta no sigui la seva funció més destacable).

Final Cut Pro:

És el programa de postproducció per excel·lència dels ordinadors MacOs (ara també es pot amb Windows), amb una finestra de possibilitats bastant àmplia, però no molt especialitzada en aspectes com els efectes especials. Tanmateix ofereix moltes de les prestacions que tenen la resta (les possibilitats relacionades amb el so, per exemple, són grans) i podríem dir que la interfície d’usuari és una mica més intuïtiva que alguns altres.

El principal inconvenient dels programes d’aquest 2n llistat és que són de pagament (de 200 a 400 euros per llicència). Si es vol adquirir llicències per a grups, surt igualment car. És un dels aspectes que han de millorar.

One thought on “Edició de vídeo

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s