l’Arch Stanton

Quan?

Poc en sabem de l’Arch Stanton, més enllà que finalment no era la tomba que buscaven en Tuco, el Rubio i el coronel Sentència. Tal com la recerca de la tomba d’Stanton es convertí en el pretext perquè The Good, the Bad and the Ugly –a través del savoir faire d’en Leone i aquesta espècie de McGuffin no hitchconià- ens mostressin les misèries i virtuts de 3 personatges ben definits, aquesta, des de l’estiu del 2017, és l’excusa per fer una reflexió al voltant del setè art.

Arch Stanton és una eina pràctica enfocada sobretot a la tasca docent i a alumnes. Però també hi trobareu elements simplement per a curiosos del cinema. Per tant, experts i profans, mestres o estudiants, amateurs i professionals hi són ben rebuts.

Què?

En aquest web-blog, bàsicament hi trobarem:

 • Articles i reflexions al voltant de qüestions tècniques relacionades amb: el guió cinematogràfic, la interpretació, la producció, la postproducció i la realització audiovisual.
 • Altres textos relacionats amb la Història del cinema, curtmetratges i documentals.
 • Materials didàctics: fitxes, tests, jocs, qüestionaris, propostes de treballs i altres activitats relacionades amb pel·lícules. Propostes dirigides a diferents etapes: des d’activitats per a secundària fins a d’altres més adequades per a cicles formatius o graus universitaris en Comunicació Audiovisual, Història de l’Art o Cinema.
 • Remenant, també hi trobareu un bon recull de referències bibliogràfiques i repositoris d’altres webs que ofereixen propostes didàctiques; i sobretot molts enllaços a: documentals, activitats, música, articles d’interès, tràilers, entrevistes, curtmetratges, etc.
 • Espais per a la promoció de projectes de nous creadors de l’audiovisual.

És important deixar clar que aquest no és un espai de crítica cinematogràfica. Poden aparèixer breus pinzellades d’aspectes destacables de pel·lícules estrenades recentment; però no es pretén fer una crítica exhaustiva d’aquestes ni de totes les estrenes. Arch Stanton és atemporal, els recursos que s’hi ofereixen són per aprendre a llegir i fer cinema o per ampliar coneixement d’altres matèries a partir d’aquest.

Per què?

Els principals objectius d’aquesta web són:

 • Crear, compartir i endreçar informació digital cinematogràfica contrastada i facilitar-ne la consulta.
 • Oferir una eina útil i gratuïta per aquells que volen aprendre qüestions tècniques del 7è art i no poden pagar-se un curs o una matrícula universitària.
 • Facilitar la selecció d’informació cinematogràfica per al treball a l’aula o per a qui simplement vulgui saber-ne més.
 • Millorar la comprensió del cinema com un recurs amb gran potencial educatiu.
 • Organitzar i utilitzar un entorn personal de treball i aprenentatge, útil també per a professors i alumnes.
 • Oferir la consulta, descàrrega i edició gratuïta de material didàctic preparat per a utilitzar a l’aula.
 • Endreçar el meu cap, els meus coneixements i els materials de la meva tasca docent.
 • Difondre projectes audiovisuals de l’Arch Stanton i donar a conèixer de forma gratuïta projectes de nous cineastes.

Qui?

La tomba que buscaven els 3 personatges d’en Leone, finalment era d’un soldat desconegut. I un servidor, un altre personatge -ara potser menys anònim però encara molt viu- és qui trobem darrere aquesta web.

Sóc l’Òscar Estany Puig: Ex de tot i Pro de menys. Llicenciat en Comunicació Audiovisual (UOC) i Geografia (UB). Apassionat de la música, el cinema, el teatre i la gent que troba un sentit a la vida. Professor de cicles formatius d’Imatge i So (FP), Cultura Audiovisual i Geografia (batxillerat). En les meves estones lliures escric de cinema per aquí, miro cinema, vaig al cinema i de tant en tant, faig cinema.

Dedico aquesta web al record de les passejades que de ben petit feia amb el meu pare per anar al videoclub i amb el meu germà per anar al cinema. Als viatges de cada cap de setmana al costat de la meva mare, per veure al pare cantar Havaneres. A aquells/es que en algun moment van acompanyar-me, a qui tinc a prop cada dia, i a aquells que ben aviat m’acompanyaran. Als que per sobre de tot estimen l’art i la cultura sense esperar res a canvi. A qui abans de fer, vol aprendre. I per últim, a professors i alumnes: als docents que jo vaig tenir, que van creure en mi i van aconseguir motivar-me el suficient per avui continuar treballant en projectes audiovisuals; i als alumnes que he tingut, amb la il·lusió i esperança d’haver aconseguit amb ells el mateix.

oscarwp

Contacte:

https://es.linkedin.com/in/oscarestanypuig

oscarestanypuig@gmail.com