Cadena de favors

CANVIAR EL MÓN: CADENA DE FAVORS

ÀREA: CIÈNCIES SOCIALS, TUTORIA, CULTURA I VALORS ÈTICS.

CURS: 1R D’ESO

CONCEPTES TREBALLATS PRÈVIAMENT: SOLIDARITAT, CIVISME, APRENDRE A VIURE, CANVIAR EL MÓN.

(La següent activitat pot utilitzar-se lliurement, tant per a un ús personal com per a realitzar activitats a l’aula. Pot també copiar-se el contingut per a lliurar-lo en el suport que es consideri més avinent, o bé adreçar als alumnes a la web Arch Stanton. En cap cas pot utilitzar-se per a un ús comercial o per a penjar-lo en un altre espai a internet.)

METODOLOGIA

El treball es realitzarà de forma individual o en equips de dues persones durant 1 hora de classe. Els grups els formarà el professor.

PRESENTACIÓ

L’argument de Cadena de favors (Pay It Forward – Mimi Leder, 2000) gira al voltant de la proposta d’Eugene, un professor de Ciències Socials de 7è (1r d’ESO), qui decideix encomanar la tasca de pensar en propostes per millorar el món. Trevor, un alumne inquiet, es pren molt seriosament el repte i s’implica en cos i ànima amb el seu treball.

Treballarem un petit fragment del film, i correspon quan el professor fa la proposta. Primer, fes-ne un visionat i després respon a les preguntes.

DESENVOLUPAMENT

PART 1

Respon a les següents qüestions:

  1. Com defineix Eugene l’assignatura de Socials?
  2. Què li respon un alumne a la pregunta “què espera el món de nosaltres”?
  3. A l’anterior resposta, el professor li dóna la raó, per què?
  4. Què diu que fa el professor per canviar el món? Què pot voler dir amb la seva resposta?
  5. La idea d’en Trevor consisteix a ajudar a 3 persones en algun aspecte que no podrien aconseguir-lo per si mateixes, però només amb la condició que cadascun dels “ajudats” faci el mateix amb 3 persones més, i així successivament… Sense haver vist la resta de la pel·lícula, creus que li funciona la idea? Per què? Et sembla bona idea?

PART 2

Acabem de veure una escena d’una pel·lícula? Marca l’opció correcta:

  1. No. Una escena només es refereix al lloc del teatre on es representa una obra o un altre espectacle, no té res a veure amb el cinema.
  2. Sí. L’escena és la divisió d’un acte. En teatre, tradicionalment, aquesta està determinada per la sortida o l’entrada d’un o més personatges o un canvi d’escenari. En cinema, el trencament d’espai i/o temps marca un canvi d’escena. Britànics i Nord-americans utilitzen sovint aquest terme i seqüència té un altre significat; pels europeus seqüència i escena s’utilitzen sovint com a sinònims.
  3. No. Una escena és una situació que es dóna en la vida, per exemple: al sortir de l’Institut vam presenciar una escena lamentable entre dos alumnes. En cinema, l’escena només és l’espai on es desenvolupa l’acció d’una pel·lícula, no té res a veure amb l’estructura del guió.

PART 3

Tens tot el trimestre per pensar en una idea per canviar el món a millor. D’aquí a 2 mesos i escaig, hauràs de fer una presentació individual on l’exposis i argumentis la seva eficàcia.

OBJECTIUS

  • Aprendre a proposar idees.
  • Participar en la vida pública.
  • Considerar-se subjectes actius d’aquest món.
  • Ser solidari per pensar i actuar en favor de tota la humanitat.
  • Aportar el nostre granet de sorra per millorar aquest món.

COMPETÈNCIES BÀSIQUES

Competència 2. Assumir actituds ètiques derivades de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Competència 3. Qüestionar-se i usar l’argumentació per superar prejudicis i per consolidar el pensament propi.

Competència 5. Mostrar actituds de respecte actiu envers les altres persones, cultures, opcions i creences.

Competència 9. Analitzar críticament l’entorn (natural, cientificotecnològic, social, polític, cultural) des de la perspectiva ètica, individualment i de manera col·lectiva.

Competència 10. Realitzar activitats de participació i de col·laboració que promoguin actituds de compromís i democràtiques.

One thought on “Cadena de favors

Deixa un comentari