Alice Guy

L’ALICE GUY I EL PAPER DE LA DONA EN L’AUDIOVISUAL.

ÀREA: CIÈNCIES SOCIALS, TUTORIA, CINEMA, CULTURA I VALORS ÈTICS.

CURS: 1r-2n D’ESO

CONCEPTES TREBALLATS PRÈVIAMENT: HISTÒRIA DEL CINEMA, FEMINISME, REALITZACIÓ.

Temps aproximat de realització: 2 h. // Es recomana lliurar la fitxa impresa.

(La següent activitat pot utilitzar-se lliurement, tant per a un ús personal com per dur a terme activitats a l’aula. Pot també copiar-se el contingut per a lliurar-lo en el suport que es consideri més avinent, o bé adreçar a l’alumnat a la web ArchStanton.org En cap cas pot utilitzar-se per a un ús comercial o per a penjar-ho en un altre espai d’internet. L’autoria de l’activitat és l’Arch Stanton i s’agrairia citar-la).

Font imatge: Culturainquieta.com

“Jo sóc una artista. L’art no té color ni sexe”

(Personatge de Celie, interpretat per Whoopi Goldberg a ‘El color púrpura’ (1985), dirigida per Steven Spielberg, amb guió adaptat d’en Menno Meyjes de la novel·la de l’Alice Walker).

0. INSTRUCCIONS

  • Llegeix atentament la presentació i l’enunciat dels 5 exercicis. La professora et guiarà i controlarà el temps. Tots els exercicis s’han de resoldre de forma individual, a excepció del debat i aquells que la professora consideri que poden realitzar-se per parelles.
  • Objectius: Descobrir la figura de l’Alice Guy. Conèixer els orígens del cinema. Prendre consciència com a vegades la història ha esborrat l’aportació de moltes dones en el context cultural, social, científic o artístic. Introduir-se als codis específics del llenguatge visual i audiovisual, especialment els del llenguatge cinematogràfic. Analitzar missatges audiovisuals de diferent naturalesa i suport
  • Recomanacions: Les opcions de resposta van dirigides a potenciar la teva reflexió i demostrar que has comprès algunes idees. Utilitza el sentit comú i pensa en tot el que has vist i escoltat. Quan finalitzis els exercicis no t’oblidis d’omplir el qüestionari d’auto avaluació. En l’activitat del debat participa activament, però respecta el torn de paraula i les opinions dels altres.

1. PRESENTACIÓ

L’Alice Guy és una directora de cinema francesa nascuda a Saint-Mandé l’1 de juliol de 1873. Fundadora de diverses productores a França i EEUU. Se li atribueixen més de mil curtmetratges i d’aquests se’n conserven aproximadament uns 350.

Si per comprendre els orígens del cinema sempre acudim a l’invent del cinematògraf dels germans Lumière, o a Georges Méliès, qui va dotar de contingut aquest invent, és imprescindible atendre la figura d’Alice Guy com la primera realitzadora a definir quin era el seu ofici i comprendre totes les possibilitats narratives que podia oferir el cinema.

Amb 23 anys va iniciar els seus estudis en mecanografia per ajudar a mantenir a la seva família, ja que el seu pare va morir quan ella tenia 18 anys. Poc després va començar a treballar com a secretària a la Comptoir général de la photographie. I un any després, el 1895, León Gaumont va comprar la companyia i crear la que seria la companyia Gaumont, avui encara reconeguda com una de les productores audiovisuals de més prestigi.

Mentre l’Alice s’aficionava cada dia més a la fotografia, paral·lelament va comprendre la força comunicativa de les relacions entre els diferents elements que intervenen en el disseny d’una producció i determinen el que coneixem com a posada en escena. Va establir les bases de molts aspectes que avui en dia encara s’utilitzen relacionats amb el llenguatge cinematogràfic i la gramàtica audiovisual, com: l’ús de diferents tipus de plans, atrezzo, tècniques d’il·luminació, muntatge, etc. Ella estava convençuda que l’invent dels germans Lumière havia de ser quelcom més especial que reflectís únicament les imatges en moviment, i aquí és quan ella va adonar-se que amb el cinematògraf s’havien d’explicar històries, i des d’aleshores no va parar de fer-ho.

Font imatge: Fablabsantcugat.com

Al 1896 realitza el seu primer film La fée aux Choux (La Fada de les cols) i després d’altres obres al 1906 fa el que es considerada la primera gran superproducció de la història, amb més de 300 extres, 25 decorats i uns 30 minuts de durada, La vida de Crist. A part, va fundar dues productores als EEUU, la Sólax i la Blaché features, realizant-hi pel·lícules de tots els gèneres.

L’any 1957 se li va dedicar una cerimònia de la Cinémathèque Française, però la premsa gairebé no va fer-ne cas. Tant és així, que la història del cinema va esborrar la seva contribució, van atribuir les seves pel·lícules al seu marit i a d’altres col·laboradors dels seus films. Alguns diuen que les seves relacions extramatrimonials en una societat ultraconservadora van precipitar la seva invisibilitat. Això contrasta amb el reconeixement que per contra, sí que va tenir de molts coetanis de la seva professió.

Font imatge: Elcinefil.cat

L’Alice Guy va morir el 24 de març de 1968 en una residència d’avis i en l’absolut anonimat. Abans de l’any 2000 pràcticament no apareixia en els llibres d’història del cinema, però recentment i gràcies al treball d’historiadors, cineastes i periodistes, s’ha reivindicat la seva figura i ja és reconeguda com una de les fundadores del 7è art. El cinema català va ser pioner en aquest sentit, ja que el 1995 i en la tercera edició de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, va ser dedicada a l’Alice Guy i ja s’hi van projectar moltes de les seves pel·lícules.

2. ACTIVITATS

  • Exercici 1 (Comprensió auditiva). Les dones a l’audiovisual.

Escolta l’entrevista amb l’Anna Petrus i la Carme Puche, vicepresidentes de Dones Visuals, on es parla de la manca de paritat en l’audiovisual català i després respon a les preguntes. La professora decidirà si responeu les qüestions de forma oral o per escrit.

Enllaç: https://www.rtve.es/play/audios/son-4-dies/cultura-societat-manca-paritat-laudiovisual-catala-dones-visuals/6312780/

1.1 L’Acadèmia del Cinema Català atorga uns premis anuals anomenats Gaudí, per difondre i promocionar les millors pel·lícules i el sector cinematogràfic català. Per què les candidatures als Gaudí són una radiografia del cinema català?

1.2 Dones visuals representa més de 500 dones professionals de l’audiovisual. Què creus que pot ser “Dones visuals”, com ho definiries? Quina tasca té?

1.3 L’Acadèmia fa un parell d’anys que treballa per incorporar la perspectiva de gènere en produccions. Però quins altres agents han de col·laborar? Si en la mirada d’un guió ja existeix un biaix, tenim un problema? És important incorporar persones expertes en diversitat en les comissions que decideixen els projectes?

1.4 Per què el cinema implica un “risc” molt gran i és delicat l’enfocament de gènere? El canvi de models, de masculinitat o feminitat, podria generar controvèrisa?

1.5 Què vol dir tenir una mirada interseccional? Quin procés s’ha de fer? En quin any s’ha previst que pugui acabar aquesta “transformació” amb èxit?

1.6 Què impedeix que la transformació pugui ser més ràpida?

  • Exercici 2 (Vocabulari). Glossari audiovisual.

Les següents paraules apareixen en el text introductori de l’Alice Guy, relaciona cadascuna d’aquestes amb la seva definició: producció, cinematògraf, curtmetratge, pla, muntatge, premsa, mostra, atrezzo, cineasta, realitzadora.

2.1 Exhibició d’obres audiovisuals:

2.2 Màxim responsable d’un rodatge. Fa el guió tècnic. Coordina actors i actrius i l’equip tècnic. En cinema acostuma a ser sinònim de director:

2.3 Film que dura menys de 30 min.:

2.4 Tasca que consisteix a tallar, ordenar i empalmar les preses per convertir-les en plans i alhora escenes/seqüències fílmiques:

2.5 Obra audiovisual / Fase en la creació d’un film / Departament encarregat de posar al servei de l’equip de realització tot allò necessari:

2.6 Projector que captava imatge en moviment. És l’origen de la càmera de vídeo:

2.7 Conjunt d’imatges que constitueixen una mateixa presa. N’hi ha de diferents tipus segons l’enquadrament i l’angulació de la camera. Unitat elemental d’un muntatge:

2.8 Persona que té molts coneixements sobre cinema i alhora participa en la creació tècnica i artística de films:

2.9 Conjunt d’estris i tota mena d’objectes que s’usen en decoració i utilitzen els personatges:

2.10 Conjunt de publicacions periòdiques, especialment els diaris informatius:

  • Exercici 3 (Debat). La paritat

Imaginem que entrevisten al productor audiovisual “A” a RAC 1 i un altre dia el productor audiovisual “B” a Catalunya ràdio. Aquests fan les següents declaracions:

Productor A: en la meva empresa sempre busco paritat de condicions. Hi ha gent amb talent, i aquest es pot trobar tant en homes com en dones. Puc cobrir perfectament totes les necessitats de la productora, creatives, empresarials i tècniques aplicant aquest criteri. A més a més, atorga un equilibri i prestigi a l’empresa que a la llarga l’acaba beneficiant.

Productor B: per a la meva empresa vull els millors, independentment siguin homes o dones. A vegades he contractat més dones i d’altres més homes. Mai miro els percentatges de dones i homes que hi ha, si es dona i sap fer la feina perfecte, però si no, contracto un home sense manies relacionades amb la paritat. Contractar més dones no farà que n’hi hagin de més formades en temes audiovisuals.

Feu dos grups a l’aula. Durant 10 minuts prepareu un llistat d’arguments per a defensar una posició o bé l’altra. Després, dediqueu 15 minuts a fer un debat. Quan aquest acabi, independentment de la postura que hagis defensat, respon a la següent pregunta:

Amb quin productor t’identifiques?

  • Exercici 4 (Comprensió vídeo). L’Alice al museu del cinema de Girona.

Mira atentament aquest Vídeo del Museu del Cinema de Girona i assenyala la resposta correcta.

Enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=QA6eaP4HdR8

4.1 En aquella època hi havia una cursa mundial per aconseguir:

Projectar imatges fixes en una pantalla.
Projectar imatges reals en moviment.
Projectar imatges en color.

4.2 L’invent dels germans Lumière va ser el:

Cinematògraf.
Càmera Leica.
Càmera lenta.

4.3 Quin va ser el 1r treball mostrat dels germans Lumière?

La sortida de la fàbrica.
El tren de mitjanit.
La sortida de l’escola.

4.4 Alice Guy treballava en:

Una fàbrica tèxtil.
Una fàbrica de càmeres de vídeo.
Una fàbrica de materials fotogràfics.

4.5 Què no li va agradar a l’Alice Guy de la 1ª projecció dels germans Lumière:

Que era en blanc i negre.
Que explicava situacions comunes i no històries.
Que feia por.

4.6 Quin va ser el primer curtmetratge de l’Alice Guy?

La fada de la pluja.
La fada de la neu.
La fada de les cols.

4.7 Quin altre realitzador important va incorporar trucs d’Alice Guy?

Quentin Tarantino
Manel Huerga
George Meliés

4.8 Quins temes tractava l’Alice Guy en les seves pel·lícules?

L’amistat i ‘amor.
El masclisme social i les injustícies.
La vida i la mort.

4.9 Quina va ser la seva aportació més important:

La Ciència ficció i el Mcguffin.
Les comèdies romàntiques i el 3D.
Els seus treballs en comèdia i l’efecte bola de neu.

4.10 Com va incorporar Alice Guy el fonògraf al cinema.

Creant una biblioteca digital de sons.
Per un costat enregistrava les imatges, per l’altre el so amb el fonògraf.
Enregistrant efectes Foley en un estudi de so.

  • Exercici 5 (Cinema de dona). Tràilers de pelis.

En el següent enllaç trobaràs el tràiler d’un seguit de pel·lícules relacionades amb la igualtat de gènere, realitats que han intentat ser invisibilitzades i amb dones com a protagonistes. Un d’aquestes pel·lícules és la que correspon a la cita inicial d’aquest document, El color púrpura.

Feu un visionat de 5 tràilers del llistat, seguidament, dueu a terme una votació de quin film us agradaria veure a classe.

Enllaç: https://archstanton.org/2019/03/17/pelis-pel-dia-de-la-dona/

  • Exercici 6 (Valorem l’activitat). Autoavaluació.

Per últim, completa el següent qüestionari:

L’activitat m’ha agradat: Gens Poc Força Molt
He entès què s’havia de fer: Gens Poc Força Molt
M’agrada relacionar les matèries amb el cinema: Gens  Poc Força Molt
Pel meu compte veuré alguna de les pel·lícules citades: Mai Ho dubto Potser Segur
Recordaré qui era l’Alice Guy: Mai Ho dubto Potser Segur
Puntua la teva activitat: 1 2 3 4

3. REFERÈNCIES

ARTE TV. (2022) Alice Guy (Vídeo en línia).

CANAL SUR MEDIA. (2017) Alice Guy, primera directora de cine de ficción. (Vídeo en línia).

CINÉFILOS. (2017) El hada de las coles, Alice Guy, 1896 (La primera película de la historia) (Vídeo en línia).

CULTURA INQUIETA. (2017) Alice Guy, directora pionera y olvidada del séptimo arte (Article).
https://culturainquieta.com/es/cine/item/11797-alice-guy-directora-pionera-y-olvidada-del-septimo-arte.html

ELDIARIO.ES (Zurrón, J.) (2022) Alice Guy, la pionera del cine que habló antes que nadie de transexualidad y feminismo. (Article).
https://www.eldiario.es/cultura/alice-guy-pionera-cine-hablo-nadie-transexualidad-feminismo_1_8803533.html

EL PAÍS (Belinchón, G.). (2017) Alice Guy Blaché, la pionera del cine sale del olvido. Un libro recupera la trayectoria de la primera directora de ficción, autora de 1.000 películas pero borrada de la historia por ser mujer. (Article).
https://elpais.com/cultura/2017/03/26/actualidad/1490534401_520954.html

ESPINOF. (2017) Alice Guy Blaché, la primera mujer directora de la Historia del Cine. (Article).
https://www.espinof.com/cine-clasico/alice-guy-blache-descubrimos-a-la-primera-mujer-directora-de-la-historia-del-cine

FILMOTECA DE CATALUNYA. (2017) Els orígens del cinema – Aula de Cinema. (Vídeo en línia).

MARTÍNEZ-SALANOVA, ENRIQUE. Alice Guy-Blaché. Pionera de la narrativa cinematográfica, de la dirección de películas y de otras aplicaciones técnicas al cine. (Article/Blog).
https://educomunicacion.es/cineyeducacion/figurasaliceguy.htm

MUSEU DE CINEMA DE GIRONA. (2021) Alice Guy, la primera directora de cinema (Vídeo en línia).

RTVE. (2022) La manca de paritat en l’audiovisual català: dones visuals. (Podcast).
https://www.rtve.es/play/audios/son-4-dies/cultura-societat-manca-paritat-laudiovisual-catala-dones-visuals/6312780/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s