Sonorització escena

Sonorització d’una escena de la pel·lícula Intocable (Olivier Nakache i Éric Toledano, 2011).

ÀREA: IMATGE I SO.

CICLES FORMATIUS DE: CAPTACIÓ I TRACTAMENT D’IMATGE, FOTOGRAFIA, PRODUCCIÓ I REALITZACIÓ AUDIOVISUAL.

BATXILLERAT: CULTURA AUDIOVISUAL.

GRAUS UNIVERSITARIS: COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL, CINEMA I MITJANS AUDIOVISUALS, HISTÒRIA DE L’ART, BELLES ARTS I PERIODISME.

CONCEPTES TREBALLATS PRÈVIAMENT: EL DISSENY DE SO, EL PROCÉS DE SONORITZACIÓ, PROGRAMARI D’EDICIÓ DE SO, LA BANDA SONORA, LES CAPACITATS NARRATIVES DEL SO.

PRESENTACIÓ

El registre de so en directe és una de les fases més crítiques del rodatge, i al seu torn, la inserció de sons en la postproducció també. En la següent pràctica haureu d’experimentar en aquest sentit. El professor us facilitarà un seguit d’escenes de la pel·lícula Intocable, però sense so. Haureu de sobreposar-hi diàlegs, sons i música.

METODOLOGIA

La repartició d’escenes serà en grups de 2-3 persones i el professor us facilitarà un total de 6 escenes “mudes”.

S’haurà de lliurar un arxiu mp4.

A continuació un exemple d’escena de les que se us lliuraran (les escenes incloses en aquesta Web i que pertanyen a obres alienes, són de pel·lícules totes elles ja distribuïdes i emeses per diferents mitjans i suports. La seva inclusió es realitza a títol de cita per a l’anàlisi, pràctica, comentari o judici crític de l’obra en qüestió. Aquest “ús” només es realitza amb finalitats docents o d’investigació):

DESENVOLUPAMENT

Heu d’imitar al màxim la intenció en el disseny de so de la pel·lícula. Els diàlegs no cal que siguin iguals.

On puc descarregar sons lliure de drets?
https://freesound.org/

Quins programes tinc per gravar les veus?
https://www.marketingandweb.es/marketing/programas-grabar-audio-pc-mac/

Com puc intercanviar arxius d’àudio de certa qualitat i pes amb els meus companys?
WETRANSFER: https://wetransfer.com/

Pàgines on trobareu músiques sota llicència Ceative Commons 4.0(fixeu-vos que no siguin de pagament):
ARTLIST: https://artlist.io/
JAMENDO: https://www.jamendo.com/
FREEAUDIOLIBRARY: https://www.freeaudiolibrary.com/es/blog/-b49.html
MINISTERIO DE EDUCACIÓN, CULTURA Y DEPORTE: http://www.ite.educacion.es/formacion/materiales/142/cd/m8/msica_con_licencia_creative_commons.html

CONSELLS

 1. Centralitzeu l’arxiu màster en una persona.
 2. Planifiqueu amb temps la llista de necessitats depenent del tipus de so que voleu gravar. Això inclou els actors/actrius necessaris (ajustant-los al sexe i edat corresponent).
 3. És necessari comptar amb uns auriculars per evitar interferències amb el so real, tant per l’enregistrament com per l’audició posterior. Mentre gravem, l’única cosa que ens interessa és el que capta el micròfon, i no un altre so.
 4. Quan repetiu aquesta pràctica en un futur en l’àmbit professional (si és el cas), és convenient disposar d’un parell de micròfons de les mateixes característiques per si volem gravar amb bona qualitat dues fonts apartades o volem tenir dues versions del mateix enregistrament. Evidentment si anem a treballar amb dos micròfons, és previsible que calgui comptar amb dues persones a l’hora de manipular-los.
 5. La posició davant el micròfon o gravadora és important. Molts d’aquests són direccionals, per tant hem de projectar la veu a aquest. No com alguns fan, mirant el paper i desviant la veu a un costat. Tant les pujades i les baixades de to previstes s’haurien de detectar en un assaig previ per buscar-hi solucions. Molts/es comencen a fer enregistraments sense provar res.
 6. En aquest sentit la distància davant el micròfon és important, podeu agafar com a referència uns 15 cm. Però variarà en funció de l’actor/iu i el micro. S’hauria d’estudiar mínimament en els assajos, aquí és quan heu de calcular les distàncies i prendre’n nota. Per exemple, si heu de parlar a cau d’orella, haureu de mesurar quina distància és la propícia. No val de res voler parlar fluix a una distància que amb prou feines ho capti la gravadora, o tant a prop que provoca distorsió i no s’entén.
 7. Si es grava una veu distorsionada, això no té solució, no existeix programa que t’arregli una veu defectuosa. L’única manera d’arreglar-ho és tornant a gravar-la. I tots sabem el que significa.
 8. Si ajusteu el volum de les veus, feu-ho sempre per igual, no vull trobar-me en alguna de les vostres pràctiques amb canvis sobtats.
 9. Recordeu, aneu amb molt de compte quan poseu música; primer sobre una locució, heu d’ajustar molt bé els nivells perquè no es “mengi” la veu; segon, quan només s’escolta aquesta i no hi ha cap altre so, si ho perllonguem massa en el temps, pot cansar (recordeu que en aquesta pràctica no estem fent pas un videoclip, sinó l’escena d’una pel·lícula).
 10. No podem tenir personatges amb la boca oberta i que no s’escolti res.
 11. Repetim els enregistraments encara que hagin quedat bé. Molts cops quan arribem a casa o l’estudi ens adonem de defectes que in situ no vam detectar, és bo tenir uns 3 enregistraments de cada gravació. Millor tenir problemes en triar que no pas per mancança.
 12. Seria interessant tenir una escaleta on hi aparegui una pauta del que us disposeu a fer, en cas de tenir-la m’agradaria que me l’envieu (en comptes d’un munt de notes preses “al vol”). Hem d’intentar ser una mica més endreçats quan planifiquem qüestions d’aquest tipus. És summament important que abans dels assajos hàgeu revisat aquests detalls.

One thought on “Sonorització escena

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s