Festivals/Mostres de Curts

A continuació trobareu un llistat -amb l’enllaç corresponent a la web oficial- de Mostres i Festivals on podem presentar el nostre curtmetratge, o simplement gaudir de totes les creacions dels participants. Els teniu ordenats cronològicament de gener a desembre, per si algú s’anima a fer una gimcana anual. Recordeu que si voleu presentar-hi alguna obra, us haureu d’inscriure 3 – 4 mesos abans de la data que us assenyala.

LA MIDA NO IMPORTA – Barcelona.

La mida no importa és un festival cinematogràfic que presenta a través de diferents gèneres i codis expressius, relats sobre vivències personals i quotidianes que posen de manifest la diversitat de les relacions humanes, el valor del diàleg i la interacció cultural. Tot això, fotograma a fotograma, projectat al Raval, espectador i protagonista.”

Té lloc al gener.

ANIMAC – Lleida.

Animac és la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, organitzada i produïda per l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya. Amb el pas dels anys, l’Animac ha consolidat el seu caràcter independent i artístic. La Mostra fou creada el 1996 i al llarg dels seus 21 anys d’història ha esdevingut un dels esdeveniments audiovisuals més coneguts dels celebrats a Espanya, amb importància i prestigi a nivell internacional. Avui dia l’Animac és una mostra rigorosa, a la vegada que dinàmica i acollidora, que continua en el seu esforç per millorar, generant nous públic i atraient tots aquells que estimeu l’animació. L’Animac és una mostra no competitiva que es dirigeix a aquells artistes que usen l’animació com a instrument per a la seva expressió personal. Anem més enllà dels límits de la narrativa tradicional i busquem visionaris que facin treballs independents i arriscats que tinguin força i duguin el seu potencial expressiu al límit. 
L’Animac també és un lloc perquè els artistes es trobin, un laboratori en el qual es formen idees i on s’estableixen relacions entre les diferents disciplines artístiques. És un lloc on somiar i projectar històries del futur. (…) La gran visibilitat internacional de l’Animac ens ha permès anar fora dels límits de la nostra ciutat i desenvolupar els nostres projectes arreu, a Corea del Sud, Xina, Taiwan, Índia, Alemanya, Hongria, Kosovo, Escòcia, Itàlia, Brasil, Colòmbia…”

La Mostra té lloc al mes de febrer.

SÓLO PARA CORTOS – Barcelona.

“El Festival té lloc al barri de la Prosperitat de Barcelona. va néixer l’any 2002 impulsat des del Casal de Joves del barri.  La finalitat del projecte es apostar pel cinema com a medi d’expressió cultural i sensibilitzador. A més del Festival com a esdeveniment cinematogràfic, es dóna cabuda a diferents col·lectius i entitats socials, que estan portant a terme projectes socials vinculats amb el món audiovisual.”

El Festival es fa al mes de març.

BARCELONA VisualSound.

“El Festival Barcelona VisualSound és un espai d’exhibició i una plataforma de promoció per a la gent jove artista i creadora de l’àmbit audiovisual. El Barcelona VisualSound aposta per les persones joves, per la seva presència a diferents barris de la ciutat, per la diversitat de formats i disciplines audiovisuals i per donar cabuda a públics i persones creatives amb sensibilitats diferents. La Competició del Festival reparteix premis en diferents modalitats de participació -categories i concursos- i un premi especial “Premi Especial MAX 20”: Documental, Ficció, Videocreació, Concurs 2 minuts en 1 dia. Objectius: Esdevenir una plataforma de difusió de la creació en l’àmbit audiovisual de la ciutat; Promocionar i difondre a joves creadors en l’àmbit audiovisual; Introduir a persones amb inquietuds creatives en l’àmbit audiovisual a través d’una programació atractiva i novedosa; Convertir el Festival en un esdeveniment de referència per a noves propostes en el camp audiovisual. El Festival està destinat a joves creadors del món audiovisual principalment de la ciutat, però que també arriba a joves creadors de tota Catalunya i d’arreu de l’Estat espanyol. Pretén vol donar entrada als joves que s’inicien en el món de la producció audiovisual.”

Podrem anar-hi durant el mes de març.

FEC Festival Europeu de Curtmetratges – Reus.

“El FEC Festival_Festival Europeu de Curtmetratges és un festival de cinema dedicat a curtmetratges de ficció europeus, l’únic d’aquestes característiques a Catalunya. El FEC Festival va néixer l’any 1998 a la localitat de Cambrils com a mostra de curtmetratges estatals; l’any 2002 el certamen va créixer i es va convertir en festival europeu, compartint dues seus: Cambrils i Reus. Desde l’any 2013 el FEC Festival s’ha desplaçat a la localitat de Reus on té lloc el certamen cada any, a mitjan de març. El FEC Festival té una secció competitiva, amb curtmetratges europeus contemporànis, i un seguit d’activitats paral·leles, com ara seminaris, exposicions, tallers o projeccions especials.”

El Festival té lloc al març i/o abril.

LOOP BARCELONA.

“LOOP teams up with an international community of gallerists, artists, curators, collectors and institution directors to develop projects worldwide which aim to explore critically the capacities of video and film in today’s contemporary art discourses and contribute to the exchange of ideas that drive the artworld forward. Following the founding principle of casting light on the current trends in video art and presenting these to the general public, LOOP continues to focus on the advancement of aspiring young artists, while also presenting established positions of video art.”

Podrem gaudir-ne al mes de maig.

DR. MABUSE – Barcelona.

“El Dr. Mabuse és una mostra de curtmetratges internacional que té lloc a Barcelona durant tres dies. Es planteja com un festival obert tant a nous creadors com a més experimentats. Un jurat format per professionals en el món de les audiovisuals, professors i estudiants de cinema i col·laboradors d’altres festivals duen a terme la selecció dels curtmetratges que es projectaran en les tres sessions que es programen durant el mes de maig o juny a Barcelona. El projecte va iniciar-se fa tretze anys amb una única sessió com una activitat de festa major al barri de Trinitat Vella, i a mida que es duien a terme noves edicions, ha anat creixent i multiplicant el número de curtmetratges projectats i inscrits (enguany se n’han rebut al voltant de 450), rebent treballs de directors com J. A. Bayona, Daniel Sánchez Arévalo, Nacho Vigalondo, Mateo Gil o Kike Maillo. Més enllà d’un festival audiovisual, el Dr. Mabuse pretén ser un espectacle homogeni i gratuït, en el que tothom pugui passar una bona estona gaudint de teatre i cinema.”

Podrem anar-hi al mes de maig.

FIC-CAT – Roda de Berà.

El FIC-CAT, Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada és una iniciativa de l’àmbit cinematogràfic que neix l’any 2008 amb la voluntat de posar a l’abast dels i de les cineastes de Catalunya —i de tots els territoris i països d’arreu del món— l’oportunitat de projectar les seves pel·lícules, compartir experiències i potenciar la creació des de la indústria del país i en la llengua que ens és pròpia. En aquest sentit el FIC-CAT va adreçat, sobretot, als realitzadors i realitzadores, amateurs i professionals, que tinguin propostes actuals, creatives, arriscades i innovadores. El FIC-CAT és l’únic festival de cinema del país que promociona, publicita, projecta i premia les produccions rodades en llengua catalana”.

El Festival es fa al mes de Juny.

FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINE DE HUESCA.

“Dicen que la distancia más corta entre dos personas es una sonrisa, ¿y entre dos culturas? Tal vez sea la línea que en el cine enlaza la mirada desde la butaca con la pantalla, y a partir de ahí se multiplican las posibilidades: una estrechísima relación con latinoamérica, largos europeos distintos, documentales, cineastas de culto. Y lo último en tecnología para dar vida a uno de los más antiguos festivales de España en el mundo del corto. Sin duda, para saber su historia nada mejor que haberla vivido; no obstante, esta breve cronología creemos que te ayudará a conocerla un poco mientras preparas la maleta para venir el próximo mes de junio y protagonizarla.”

Es celebra al mes de juny.

OPERA PRIMA EN CORTO – Granada.

“En los inicios, nos movió la motivación de juntar a unos cuantos directores primerizos, sentarlos ante el público y ver qué pasaba. Lo que ocurrió fue tan enriquecedor que decidimos apostar por un encuentro anual que tuviera una filosofía clara: “Ópera Prima en Corto es un festival de cortometrajes procedentes de escuelas audiovisuales y cinematográficas, donde se genera un encuentro entre directores, jurado y profesores de escuelas. Se organizan talleres y actividades paralelas a las competitivas, y todo es gratuito. Los premios son siempre formación, recursos y herramientas para que los directores continúen aprendiendo.” Y así, hemos llegado hasta hoy. Cada año hemos crecido en número de actividades, premios, participación de escuelas, asistencia, reconocimiento público e impacto en los medios. La difusión de nuestros canales online es trabajada diariamente y los resultados son una importante comunidad de seguidores de la que nos sentimos muy orgullosos.”

Es realitza al mes de juny.

CINEMA JOVE Festival Internacional de València.

CINEMA JOVE celebra su edición número 32 con nuevo equipo. Esta etapa arranca con la máxima de consolidar una renovada personalidad y promocionar a los jóvenes cineastas, por lo que se limita la franja de edad de los participantes en Sección Oficial a 40 años. La nueva etapa de Cinema Jove quiere volver al carácter joven del festival de todas las personas que lo forman: profesionales, público y cineastas. Cinema Jove nació como un certamen dedicado a la educación cinematográfica, a los pocos años se convierte en un festival dedicado a jóvenes cineastas profesionales, aunque sin perder nunca su sección educativa (hoy denominada Encuentro Audiovisual de Jóvenes). A lo largo de su trayectoria, el Festival ha servido de foro de encuentro internacional para jóvenes cineastas llegados de todo el mundo, con dos secciones oficiales (largos y cortometrajes) además de homenajes, retrospectivas, ciclos temáticos, presentaciones de libros… y favoreciendo una proximidad total entre el público y los profesionales del cine a través de encuentros y coloquios.”

Té lloc al mes de juny.

FASCURT – El Masnou.

“Akonga, Acció Kon Ganas, ubicada a El Masnou, és una associació sense ànim de lucre que neix amb un objectiu en ment: difondre la cultura posant-la a l’abast de tothom i fomentar la creativitat en el camp de l’audiovisual. Està formada per persones provinents de diversos sectors culturals que s’impliquen en l’associació de manera totalment desinteressada, creient en el projecte i posant-hi tota la seva il·lusió i força per tal de fer-lo sortir endavant. El projecte que va provocar el naixement d’Akonga ha estat Fascurt, el festival de curtmetratges del Masnou (Barcelona), que va néixer el 2003 com una iniciativa entre amics i que ha anat creixent any rere any fins a convertir-se en un referent en la zona del Maresme i, en general, en el món de l’audiovisual.”

El festival té lloc al mes de juliol.

FESTIVAL DE CINEMA DE GIRONA.

Festival de Cinema de Girona és un congrés internacional de talent que genera el camí de totes les arts cap al seu públic i el seu mercat, amb una repercussió a tot el món. Té lloc a Girona (…) Amb una llarga tradició cultural en el seu entorn, destacant celebritats com Salvador Dalí, Xavier Cugat, Josep Pla, Bonastruc ça Porta, etc. Aquesta petita ciutat posseeix 30 pantalles de cinema, 3 teatres, sales de concerts, galeries d’art… i no oblidem la seva gran gastronomia, els paisatges i la gran hospitalitat per parts dels seus habitants. Amb tres dècades de tradició, el Festival de cinema de Girona, és un esdeveniment on els artistes estrenen la seva obra, debaten la creació, fan mercat, contactes, intercanvis… paral·lelament festes, espectacles i música. Tanmateix el Festival s’adreça al públic de Girona. Va arrencar el 1989, on un grup de joves gironins va posar les seves pel·lícules a la pantalla, amb la necessitat de compartir les seves creacions artístiques. Aquell esdeveniment ha donat lloc a un Festival de cinema, pioner a Catalunya en la categoria “B”, tot atraient a talent de 130 països del món.”

Té lloc al setembre.

FILMETS – Badalona.

“L’any 2001, l’Ajuntament de Badalona i Badalona Comunicació SA, amb el suport de membres històrics del festival, van posar en marxa la 27ena edició del nou festival, amb el nom de FILMETS Badalona Film Festival. Aquella nova edició va comptar amb 400 curtmetratges inscrits i 2.000 espectadors i va ser el punt de partida i el nou referent dels festivals de curtmetratges a Catalunya. A partir d’aleshores, FILMETS Badalona Film Festival ha estat un referent no només dels festivals de curtmetratges amb més difusió i ressò internacional, sinó que és un punt de trobada de cineastes i sobretot del públic més fidel. Des de la seva recuperació, ha comptat amb la participació dels principals curtmetratgistes catalans i de la resta de l’estat, i en els seus onze anys de la nova etapa han participat verdaders talents del cinema, que posteriorment han destacat amb la producció de llargmetratges d’impacte mundial.”

El Festival es realitza durant el mes d’octubre.

FESTIVAL PROTESTA – Vic.

El Protesta és un festival internacional de cinema de crítica social que pretén posar el seu granet de sorra per tal d’ajudar a transformar la societat a través del cinema i ho vol fer en sentit constructiu, en positiu i de forma creativa, fent del festival una festa del cinema de denúncia. El festival es basa en dos eixos: 1. Projecció de cinema de denúncia: mostra de llargmetratges, concurs internacional de curtmetratges i cinema infantil amb valors. 2. Activitats paral·leles relacionades amb el cinema i amb la denúncia. Creiem que un altre món és possible i que, a través del cinema, es pot ajudar a impulsar un canvi social en la societat. O sigui, volem ser, en definitiva, un festival activista, projectant aquest tipus de cinema i donant veu a iniciatives i injustícies que, normalment, no tenen espai en els mass media ni en la majoria de sales de cinema, ja siguin petites o grans produccions.”

Podrem anar-hi a l’octubre.

SUBTRAVELLING – Barcelona.

Subtravelling és el Festival Internacional de Curtmetratges de TMB, que des de l’any 2016 està associat amb el Seoul Metro International Subway Film Festival (SMIFF). Els dos únics festivals de curts al món on el metro i el transport són els protagonistes. El festival es divideix en dues parts, el concurs Roda a TMB, on ports enviar el teu curt, i la Mostra Internacional, formada per 20 curts que podràs votar a la web. Subtravelling, a les millors andanes.”

Podem gaudir-ne a l’octubre.

BIBLIOCURTS – Barcelona.

Bibliocurts és el festival de curtmetratges de Biblioteques de Barcelona. Es va celebrar per primera vegada el 2015 (23 de novembre-4 de desembre). El festival té com a objectiu potenciar la creació de curtmetratges i la seva exhibició a les biblioteques de Barcelona. Volem que les biblioteques siguin plataformes per donar a conèixer els creadors locals i nacionals i les seves obres i pensem en aquest festival com un espai on els curtmetratges tindran una oportunitat més per a arribar al seu públic. Durant la primera edició del festival, es van presentar 47 curts de directors catalans i espanyols i es va oferir l’oportunitat als creadors a presentar les seves obres després de les projeccions, en les sessions de Q&A. Pensem en l’audiovisual d’una manera global i per això vam complementar el festival amb activitats paral·leles, xerrades per al públic general i projeccions i tallers per als més petits de la casa.”

El trobarem al novembre.

INCLÚS – Barcelona.

Inclús, Festival Internacional de Cine y Discapacidad de Barcelona promueve obras audiovisuales cuya temática sea la diversidad funcional, con el objetivo de dar a conocer la realidad de las personas con discapacidad desde un punto de vista diferente. El eje central del festival es un concurso audiovisual donde tienen cabida cortometrajes, películas de ficción, documentales y producciones audiovisuales de entidades. Inclús se centra en producciones audiovisuales, pero también presenta otras actividades paralelas con el objetivo de dar a conocer realidades relacionadas con diferentes ámbitos de la discapacidad desde otras perspectivas.”

El Festival té lloc al novembre.

MECAL – Barcelona.

Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona, una cita obligada per als amants d’aquest tipus de produccions. S’hi presenten una cinquantena d’obres que competeixen a la secció oficial. El festival també proposa unes quantes seccions paral·leles, dins i fora de concurs.” (Font: Gencat)

Gaudirem de les seves propostes al mes de novembre.

MOST – Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia.

Most Festival és un esdeveniment d’abast internacional que recull la millor producció audiovisual relacionada amb la cultura de la vinya, el vi i el cava. Així mateix, el festival brinda pel bon cinema amb la projecció de pel·lícules de grans directors no estrenades comercialment. Situat al Penedès, i des del 2016 també al Priorat, dos territoris d’una llarga tradició vinícola i diversos atractius enoturístics, el festival vol difondre les arts i les cultures vinícoles a través de la creació audiovisual, així com acostar-se a l’enologia des de totes les vessants possibles, potenciant valors com la qualitat, la diversitat o la implicació amb el territori (…) La secció Brot presenta els millors treballs de l’any de l’estat espanyol en format curt.  Les peces participants competeixen pel Premi del Jurat, el Premi del Jurat Jove i el Premi del públic. Aquesta secció ha presentat i guardonat films d’autors joves que després s’han fet un nom al cinema.”

Podrem gaudir-lo al mes de desembre.

Deixa un comentari