Una textura és l’estructura de la capa superficial d’un material. En fotografia i/o cinema, evidentment, aquesta és una il·lusió òptica. No apel·la exclusivament a la vista, malgrat que sigui transmesa exclusivament per aquesta, també ens evocarà al tacte.
Podem dir que pot ser tàctil o visual. Quan és visual, si ens apropem o escalem la imatge, la textura augmentarà i es farà més patent.
El factor determinant per a ressaltar i modificar la textura en l’audiovisual és la il·luminació.

La textura és expressiva i transmet per si mateix reaccions variables a l’espectador. Els artistes porten la matèria a un nivell superior del qual per se aquesta té; així augmentem el grau de contingut i reflexió d’una obra.
Amb l’aplicació de textures aconseguim:
– Dotar de major realisme la imatge.
– Estimular el sentit del tacte.
– Subratllar la tridimensionalitat.
– Augmentar sensació de moviment.

A vegades ens pot interessar la inexistència d’una textura, perquè per exemple volem desenfocar el fons (poca profunditat de camp) i que així no existeixin distraccions en l’espectador i subratllar el centre d’interès. Però atenem que un fons desenfocat també ofereix una textura concreta.

Els factors que determinen una textura són:
– La il·luminació (es recorda que en blog tenim un apartat relacionat amb la teoria de la llum en la imatge).
– Sensació de volum/relleu.
– Combinacions de punts i línies.

– Quan la fotografia és en blanc i negre s’aguditzen els clarobscurs i la sensació d’incidència de la llum sobre les superfícies. En resum, la textura pren un lloc preeminent.

– El gra fotogràfic també és un factor determinant. Actualment, és un efecte utilitzat per la fotografia digital per donar un efecte vintage/nostàlgic. Però en la fotografia analògica, depenia de la sensibilitat del procés químic d’emulsió (ajuntar líquids pel revelatge).
Dins les textures visuals distingim les naturals i artificials.
– Naturals: a la natura, per exemle, un arbre, la sorra, etc.
– Artificials: generades expressament a partir de combinacions d’elements.


Per a saber-ne més, es recomana el visionat dels següents vídeos: