Escena Seqüència

Enguany he col·laborat amb el programa de ràdio Amunt el teló de Ràdio Cornellà (104.6 FM). Un programa dedicat al teatre, que com defineixen les seves creadores (Montse i Laura Orozco) i parafrasejant a Bertolt Brecht: ” “El arte no es un espejo para reflejar la realidad, sino un martillo para darle forma.” Amb “Amunt el teló” donarem forma a aquesta realitat indignant, sorprenent… però sempre meravellosa. Un programa on parlem 100% teatre. Ens acompanyes? ”

La col·laboració ha consistit en el disseny i conducció d’una secció anomenada Escena Seqüència, on a partir d’informacions, reflexions i talls d’àudios, estableixo vincles entre Teatre i Cinema.

Les diferències entre els dos llenguatges és obvi que existeixen, però per un altre costat, el cinema és fill del teatre i la fotografia, per tant, són també moltes les connexions entre un art i l’altre: un guionista crea una història, unes actrius i actors preparen uns personatges, un director coordina tot un equip, i com no, milers de textos teatrals que s’han convertit en grans pel·lícules o guions de cinema que han acabat representats en un escenari. Malgrat que el concepte d’ “escena” tradicionalment s’hagi associat més al teatre i el de “seqüència” al cinema, la secció ha estat un diàleg obert entre un art i l’altre.

A part de la secció, durant el transcurs de la temporada el programa ha fet diverses entrevistes a directors/es i actrius de renom com: en Francesc Casadesús, el Quim Masferrer, l’Àlex Rigola, el José Luis Sánchez, el mag Lari, en Roberto Álvarez, el Roger Pera, en Ramon Madaula, el Quim Masferrer, en Carles Sans o la Cayetana Guillén Cuervo, entre d’altres.

A continuació podeu escoltar les seccions d’Escena Seqüència i els corresponents programes sencers:

Programa 1 (21-10-2020):

En la primera secció del 1r programa vam parlar de l’autor teatral més adaptat al cinema (més de 400 adaptacions), en William Shakespeare, a partir de la pel·lícula Shakespeare in love (John Madden, 1998).

Escoltar Escena Seqüència programa 1 aquí:

Escoltar programa 1 sencer aquí.

Programa 2 (4-11-2020):

La secció del 2n programa va anar dedicada als vincles que existeixen entre cinema, teatre i música a partir de la famossísima pel·lícula Amadeus (Milos Forman, 1984).

Escoltar Escena Seqüència programa 2 aquí:

Escoltar programa 2 sencer aquí.

Programa 3 (18-11-2020):

Si en programes anteriors vam destacar l’origen teatral d’algunes pel·lícules, en el 3r programa vam parlar d’obres que neixen en la gran pantalla i que s’han representat en el teatre a posteriori.

Escoltar Escena Seqüència programa 3 aquí:

Escoltar programa 3 sencer aquí.

Programa 4 (2-12-2020):

En la secció Escena Seqüència del programa vam parlar d’un aspecte que uneix totes les històries: el tema. Què és el tema ja ho hem explicat en alguna entrada anterior , i en el programa vam posar exemples de pel·lícules on el teatre és el tema central per si mateix.

Escoltar Escena Seqüència programa 4 aquí:

Escoltar programa 4 sencer aquí.

Programa 5 (16-12-2020):

La secció del 5è programa va anar dedicada a obres de teatre d’autors catalans que han tingut la seva adaptació cinematogràfica, és a dir, pel·lícules on l’origen del guió es troba en una obra de teatre escrita per algun autor dels que tenim prop de casa.

Escoltar Escena Seqüència programa 5 aquí:

Escoltar programa 5 sencer aquí.

Programa 6 (13-01-2021):

Aquest programa va ser el 1r de l’any, per tant, vam parlar d’estrenes que ens esperen aquest 2021, tant d’obres de teatre amb vincles directes amb el cinema o de pel·lícules que podríem anomenar teatrals per diversos motius.

Escoltar Escena Seqüència programa 6 aquí:

Escoltar programa 6 sencer aquí.

Programa 7 (27-01-2021):

La secció d’aquest programa va girar al voltant de pel·lícules amb guió adaptat d’obres de teatre en castellà, d’autors espanyols.

Escoltar Escena Seqüència programa 7 aquí:

Escoltar programa 7 sencer aquí.

Programa 8 (24-02-2021):

En la secció Escena Seqüència d’aquest programa vam anar a buscar relacions entre teatre i cinema en els mateixos orígens del 7è art, i concretament amb els germans Lumière i George Mèlies. Per tant, vam fer un petit viatge en el temps a mitjans del segle XIX amb la pel·lícula la Invenció d’Hugo d’en Matin Scorsese (2011) com a fil conductor.

Escoltar Escena Seqüència programa 8 aquí:

Escoltar programa 8 sencer aquí.

Programa 9 (10-03-2021):

La secció, com sempre, va teixir vincles entre teatre i cinema, aquesta vegada a través de 3 pel·lícules relacionades amb la recent data del dia de la dona treballadora.

Escoltar Escena Seqüència programa 9 aquí:

Escoltar programa 9 sencer aquí.

Programa 10 (24-03-2021):

Secció dedicada al dia mundial del Teatre que va versar al voltant de documentals teatrals.

Escoltar Escena Seqüència programa 10 aquí:

Escoltar programa 10 sencer aquí.

Programa 11 (14-04-2021):

En la secció Escena Seqüència d’aquest programa vam parlar de la presència recurrent del teatre en la filmografia d’en Pedro Almodóvar.

Escoltar Escena Seqüència programa 11 aquí:

Escoltar programa 11 sencer aquí.

Programa 12 (26-05-2021):

La secció va teixir vincles entre teatre, cinema i: judicis. Aquesta vegada a través de les pel·lícules del dramaturg, guionista i director Aaron Sorkin.

Escoltar Escena Seqüència programa 12 aquí:

Escoltar programa 12 sencer aquí.

Programa 13 (09-06-2021):

Secció de cloenda, dedicada a fer un resum dels continguts tractats durant la temporada.

Escoltar Escena Seqüència programa 13 aquí:

Escoltar programa 13 sencer aquí.

El mot escena prové del grec skènè i del llatí scena, va significar la part d’un teatre on es representa l’obra. En teatre també és la part de l’obra on apareixen els mateixos personatges, però en cinema, l’escena és un seguit de plans que es troben dins d’un espai i temps concrets. Per contra, seqüència és un conjunt d’escenes que formen part d’una mateixa unitat narrativa. En cinema, i sobretot en els guions anglosaxons, aquest terme ha acabat convertint-se en sinònim d’escena. Quan hi ha trencament d’espai, temps o narració, hi ha canvi de seqüència. Com si la línia que separa els conceptes teatrals i cinematogràfics cada vegada sigui més fina i retorni als orígens. Parlar de cinema, per la ràdio i en un programa de teatre ha estat un repte entranyable. Espero haver trobat una “seqüència” coherent amb aquestes “seccions/escenes” de la temporada radiofònica d’Amunt el teló.

A continuació trobareu una llista de l’Spotify amb les peces musicals que han aparegut a la secció durant la temporada: aquí.