Movie Quotes

“És impossible fer una bona pel·lícula sense una càmera que sigui com un ull en el cor d’un poeta.”  Orson Welles

Aquesta frase d’Orson Welles ens recorda les diferències entre la narrativa literària i el guió cinematogràfic. Aquestes són moltes. Escriure imatges barrejades amb diàlegs i aconseguir que avanci la narració, és força diferent que escriure, per exemple, una novel·la. Hem de tenir molt clar que la tècnica d’escriure perquè quelcom sigui vist, és força diferent que la d’escriure per ser llegit.

Però són menys les vegades que es parla de les semblances, quan aquestes també existeixen.

Davant la pàgina zero de la creació cinematogràfica trobem un guionista, qui no deixa de ser un escriptor que amb més o menys destresa crea un “món” al voltant d’un tema, on hi coexisteixen: personatges, idees, i evidentment, paraules.

Moltes vegades aquestes paraules no calen, d’altres són massa supèrflues; en algunes ocasions mal triades; però tot sovint, també són petites joies que ens ofereix una pel·lícula.

L’origen del “miracle” sempre és responsabilitat del guionista, i això mai ningú li podrà prendre. Però el triomf d’aquesta “joia” és comprensible que sigui compartit. Quan un guió està escrit i “enquadernat”, la vida d’aquest només ha fet que començar. Perquè una pel·lícula funcioni, els “poetes” han de ser molts. Bons guions s’han espatllat amb films mediocres, i guions simples d’escriptors poc experimentats s’han convertit en pel·lícules de culte.

Una frase o un diàleg que ens agrada, a vegades és el resultat d’un bon moment d’inspiració -qui sap si genialitat- del guionista. Però en altres ocasions respon a d’altres factors: l’encertada intensitat i to de l’actriu, la bellesa de la música que acompanyava les paraules, la modificació que han patit els diàlegs en el rodatge, o simplement un context social i polític ha fet que aquella frase o paraula quedi gravada en la retina de milions de persones per la resta dels temps.

Arch Stanton ha triat 50 d’aquestes frases o cites que denoten certa destresa, o pel motiu que sigui tots els cinèfils encara recordem. Perquè no afecti al significat, en la gran majoria s’ha intentat respectar la llengua original del film.

Les trobareu a continuació i aprofitem l’avinentesa perquè tall de joc mireu d’encertar la pel·lícula. (A sota, després del mosaic d’imatges trobareu la resposta.)

 1. “La cuestión no es si nosotros creemos en Dios. La cuestión es si él cree en nosotros, porque si no cree, estamos jodidos”
 2. “Anoche mi mamá me enseñó una foto de cuando era joven, le faltaba la mitad. No quise decírselo, pero a mi vida también le falta ese mismo trozo”
 3. “Voles massa baix, Andreu. Voles tan baix que sembla que caminis. Vola alt i no et deixis atrapar per ningú”
 4. “Mi padre ha vivido toda su vida con miedo, y eso destruye a cualquiera”
 5. “Si hay algo que respeto son las fobias de los demás”
 6. “I’m gonna make him an offer he can’t refuse”
 7. “I love the smell of napalm in the morning”
 8. “Rosebud”
 9. “I’ll be back”
 10. “Ora che ho perso la vista ci vedo di più”
 11. “I tu, per què no plores?”
 12. “Existimos porque alguien piensa en nosotros”
 13. “Nada me erotiza menos que un actor en busca de trabajo”
 14. “Porque también somos lo que hemos perdido”
 15. ” Es bueno que las vidas tengan varios círculos. Pero la mía, mi vida, sólo ha dado la vuelta una vez y no del todo. Falta lo más importante. He escrito tantas veces su nombre dentro…. Y aquí, ahora mismo, no puedo cerrar nada. Estoy solo.”
 16. “Pero, ¿dónde está el maná de los cómicos, en qué tierra caerá que sea nuestra, si nosotros no somos de ninguna parte?”
 17. “Carpe diem. Seize the day, boys. Make your lives extraordinary.”
 18. “The first rule of Fight Club is you do not talk about Fight Club”
 19. “Voilà, ma petite Amélie, vous n’avez pas des os en verre. Vous pouvez vous cogner à la vie. Si vous laissez passer cette chance, alors avec le temps, c’est votre cœur qui va devenir aussi sec et cassant que mon squelette. Alors, allez-y, nom d’un chien!”
 20. “Play it, Sam. Play ‘As Time Goes By'”
 21. “Buongiorno Principessa!”
 22. “Der Wind der Veränderung blies bis in die Ruinen unserer Republik. Der Sommer kam und Berlin war der schönste Platz auf Erden. Wir hatten das Gefühl im Mittelpunkt der Welt zu stehn. Dort wo sich endlich was bewegte. Und wir bewegten uns mit.”
 23. “El bigote no es solo patrimonio de los hombres. De hecho, los hombres con bigote o son maricones o fachas. O ambas cosas a la vez”
 24. “Gracias, pero yo no como nada entre bebidas”
 25. “La guerra es algo muy cómodo. Se le puede echar la culpa de todo”
 26. “Esta noche mientras dormías has sido mía, ya no podrás volver al convento”
 27. “You see, in this world there’s two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig.”
 28. “I think now, looking back, we did not fight the enemy; we fought ourselves. And the enemy was in us. The war is over for me now, but it will always be there, the rest of my days as I’m sure Elias will be, fighting with Barnes for what Rhah called possession of my soul. There are times since I’ve felt like the child born of those two fathers. But, be that as it may, those of us who did make it have an obligation to build again, to teach to others what we know, and to try with what’s left of our lives to find a goodness and meaning to this life.”
 29. “I’ve seen things you people wouldn’t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tanhauser Gate. All those moments will be lost in time like tears in rain. Time to die.”
 30. ”Voy a quedarme aquí todo el tiempo que haga falta. Estoy esperando la casualidad de mi vida, la más grande, y eso que las he tenido de muchas clases. Sí, podría contar mi vida uniendo casualidades. La primera y la más importante fue la peor…”.
 31. “As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster…To me being a gangster was better than being president of the United States.”
 32. “Well, what if there is no tomorrow? There wasn’t one today.”
 33. “When you decide to be somethin’, you can be it. That’s what they don’t tell ya in the church. When I was your age they would say we could become cops or criminals. Today, what I’m sayin’ is this: when you’re facin’ a loaded gun, what’s the difference?”
 34. “Do not speak to me of rules. This is war! This is not a game of cricket!”
 35. “Si vous n’aimez pas la mer, si vous n’aimez pas la montagne, si vous n’aimez pas la ville… allez vous faire foutre.”
 36. “Quand je te regarde, c’est une souffrance.”
 37. “It’s always difficult to keep personal prejudice out of a thing like this. And wherever you run into it, prejudice always obscures the truth. I don’t really know what the truth is. I don’t suppose anybody will ever really know. Nine of us now seem to feel that the defendant is innocent, but we’re just gambling on probabilities – we may be wrong. We may be trying to let a guilty man go free, I don’t know. Nobody really can. But we have a reasonable doubt, and that’s something that’s very valuable in our system. No jury can declare a man guilty unless it’s sure.”
 38. “Tot el que va a 2046 té la mateixa intenció, recuperar els records perduts. Perquè en 2046 res no canvia. Però ningú sap si això és veritat, perquè ningú mai ha tornat” (traducció)
 39. “Saps què feia la gent en temps passats quan tenien secrets? Pujaven una muntanya, trobaven un arbre, hi furgaven un forat i cridaven el seu secret. Després el tapaven amb fang perquè ningú el coneguès.” (traducció)
 40. “There’s a passage I got memorized. Ezekiel 25:17. “The path of the righteous man is beset on all sides by the inequities of the selfish and the tyranny of evil men. Blessed is he who, in the name of charity and good will, shepherds the weak through the valley of the darkness, for he is truly his brother’s keeper and the finder of lost children. And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy My brothers. And you will know I am the Lord when I lay My vengeance upon you.” Now… I been sayin’ that shit for years. And if you ever heard it, that meant your ass. You’d be dead right now. I never gave much thought to what it meant. I just thought it was a cold-blooded thing to say to a motherfucker before I popped a cap in his ass. But I saw some shit this mornin’ made me think twice. See, now I’m thinking: maybe it means you’re the evil man. And I’m the righteous man. And Mr. 9mm here… he’s the shepherd protecting my righteous ass in the valley of darkness. Or it could mean you’re the righteous man and I’m the shepherd and it’s the world that’s evil and selfish. And I’d like that. But that shit ain’t the truth. The truth is you’re the weak. And I’m the tyranny of evil men. But I’m tryin’, Ringo. I’m tryin’ real hard to be the shepherd.”
 41. “We got two stories here: a story about degenerate clergy, and a story about a bunch of lawyers turning child abuse into a cottage industry. Which story do you want us to write? Because we’re writing one of them.”
 42. “Revolutions are contagious, and if we had triumphed here, we might have been able to change the world”
 43. “Un pueblo que no sabe leer ni escribir es un pueblo fácil de engañar.”
 44. “Crec que somies, Cràter. La teva simplicitat va acabar-se en tenir concubines, i amb elles, fills perses. T’has enriquit aconseguint possessions i joies. Perquè t’has esclavitzat amb totes les coses que aconsegueixen destruir els homes! ” (traducció)
 45. “It’s a wonderful thing, dinner for two.”
 46. “Muchos tontos se preguntan por qué las estrellas no caen del cielo, pero ustedes instruidos por los sabios saben que las estrellas no se mueven para arriba o para abajo. Solo gravitan de este a oeste siguiendo la ruta jamás concebida: el círculo.”
 47. “The feeling begins. Very tender, very loving. Then the pain starts. Claws slip underneath the skin and tear their way up. Just before they reach my eyes, they dig in. And I remember. First I fasted for three months. I even whipped myself before I went to sleep. At first it worked. Then the pain came back. And the voices. They call me by name. Jesus.”
 48. “Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, Choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin can openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed-interest mortgage repayments. Choose a starter home. Choose your friends. Choose leisure wear and matching luggage. Choose a three piece suite on hire purchase in a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who the fuck you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing spirit-crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing your last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked-up brats you have spawned to replace yourselves. Choose your future. Choose life . . . But why would I want to do a thing like that? I chose not to choose life: I chose something else. And the reasons? There are no reasons. Who needs reasons when you’ve got heroin?”
 49. “When somebody asks me a question, I tell them the answer.”
 50. “Good morning, and in case I don’t see ya, good afternoon, good evening, and good night!”
1.Los Lunes al Sol
2.Todo sobre mi madre
3.Pa Negre
4.Salvador
5.Hable con ella
6.The Godfather
7.Apocalypse Now
8.Citizen Kane
9.Terminator
10.Cinema Paradiso
11.Estiu de 1993
12.Princesas
13.La Mala Educación
14.Amores Perros
15.Los amantes del círculo polar
16.El Viaje a ninguna parte
17.El club dels poetes morts
18.El Club de la lluita
19.Amelie
20.Casablanca
21.La vida és bella
22.Good Bye Lennin
23.Kika
24.La niña de tus ojos
25.Muerte de un ciclista
26.Viridiana
27.The Good, the Bad and the Ugly
28.Platoon
29.Blade runner
30.Los amantes del círculo polar
31.Goodfellas
32.Groundhog day
33.The Departed
34.The bridge on the river Kwai
35.Al final de la escapada
36.La sirene du Mississipi
37.Twelve angry men
38.2046
39.2046
40.Pulp Fiction
41.Spotlight
42.Land and Freedom
43.El Che
44.Alexander
45.The apartment
46.Agora
47.The last temptation of the Christ
48.Trainspotting
49.Slumdog millionaire
50.The Truman Show

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial 4.0 Internacional de Creative Commons

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s