Repositori Recursos

A continuació, un recull de blocs i pàgines web on trobareu diversos tipus de recursos didàctics relacionats amb el cinema, molt útils per a treballar a l’aula diferents matèries. La gran majoria es troben organitzats per nivells i àrees de coneixement.

AMNISTIA INTERNACIONAL DE CATALUNYA

Amnistia Internacional Catalunya té suggeriments didàctics de diferents pel·lícules, relacionats amb cadascun dels articles de la Declaració Universal dels drets Humans. A part d’això ens ofereix alguna altra proposta que estableix vincles amb: la pena de mort, LGBTI, Adopcions, Eutanàsia, Totalitarismes, Medi Ambient i Cultura de la Violència.

ARTEMIS ENTERPRISES

Artemis Enterprises ofereix materials didàctics relacionats amb centenars de pel·lícules. Podem treballar-hi bàsicament: Llengua i Literatura anglesa. L’inconvenient és que aquests materials són de pagament. Tanmateix, ofereix informació molt detallada dels continguts, tant de la guia del professor/a com del material de l’alumne. De cada proposta didàctica pot descarregar-se la portada i una pàgina de mostra dels continguts. Totes les guies apareixen en format A4 i preparades per a fotocopiar. Totes elles són propostes força treballades.

AULA DE CINE

Aula de cine ofereix un seguit de fitxes didàctiques de pel·lícules per a treballar tant abans com després del visionat. Trobarem aquestes classificades en: educació infantil, cicle inicial i mig de primària, cicle superior de primària, pel·lícules en versió original, cinema mut i curtmetratges.

CENTRO DE COMUNICACIÓN Y PEDAGOGÍA

Tal com indica el seu nom, al centre de comunicación y pedagogía estableixen vincles a través de diferents articles entre aquestes dues temàtiques. Per llegir alguns articles d’ha de ser subscriptor. Disposen d’una secció amb material divers i fitxes per treballar a l’aula d’unes quantes pel·lícules (classificades per matèries), però per accedir-hi a s’ha de pagar 5 euros.

CERO EN CONDUCTA

Aquesta pàgina web “Red Social para acercar el cine, el lenguaje audiovisual, al mundo educativo” promou la relació cocreativa entre creadors i escola. Dóna a conèixer nous projectes audiovisuals i fomenta el que a vegades no som conscients del tot, la formació necessària que es requereix com a espectador, per fer una lectura crítica de tot el que veiem. També s’hi poden trobar recomanacions de pel.lícules per a treballar diferents àrees. Destacar la idea que hi apareix d’un pla audiovisual pel centre, ja no només per fixar quines plataformes de distribució de continguts o suports s’usaran, sinó de la mateixa manera que existeix un pla de lectura, planificar quins continguts audiovisuals es treballaran i amb quina finalitat.

CINE Y VALORES

En aquesta web hi podreu trobar una selecció de pel·lícules seqüenciades a través de les diferents etapes educatives, des d’Educació Infantil fins a Educació de Persones Adultes, passant per Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius. Cada pel·lícula disposa d’una fitxa tècnica i una proposta didàctica per treballar a l’aula. A part, la web també ofereix articles relacionats amb el món del cinema.

CRP VALLÈS OCCIDENTAL

El Centre de recursos pedagògics del Vallès Occidental té un bon repositori que ens redirigeix a d’altres pàgines. Aquestes ens ofereixen la possibilitat de descarregar diferents materials didàctics (des de quaderns de l’alumne, fins a material per a professorat). Malgrat que hi ha alguns enllaços que no funcionen, hi trobarem un bon grapat de materials. La classificació que en fa és: cinema i valors, cinema i coeducació, cinema i cultures, cinema i literatura, cinema i medi ambient, cinema i salut, sexualitat i ed. Emocional, cinema i història, cinema infantil.

CINEMA I EDUCACIÓ

Cinema i educació ens ofereix també desenes de fitxes didàctiques. Cal subratllar que moltes d’aquestes apareixen en diferents llengües: castellà, català, gallec, italià, francès, anglès, alemany i portuguès. Trobem totes aquestes ordenades alfabèticament.

CINESCOLA

Cinescola, una web que tal com diuen els seus autors: “és, entre d’altres coses, un servei que posa a l’abast de professors i professores un, cada cop més gran, contingent de propostes didàctiques en l’àmbit de l’Educació en Comunicació en línia, en format CD i en format paper.” Hi trobem multitud de propostes didàctiques, classificades per matèries, adreçades a primària i secundària, i amb un disseny web prou atractiu; per a passar-hi una bona estona remenant!

EDUCOMUNICACIÓN

Aquesta és una pàgina d’un pedagog, antropòleg i professor. Està farcida d’articles relacionats amb la utilització didàctica del cinema a l’aula i alguns enllaços a altres webs relacionades amb la temàtica.

EDUKACINE

Arran d’un cicle de cinema i educació Edukacine va deixar-nos unes quantes propostes didàctiques. Aquestes estan classificades per nivells i àrees: Infantil, Primària, Secundària-Cicles Formatius-Centres Adults.

ESL PRINTABLES

Una pàgina prou coneguda per a la pràctica de la llengua anglesa és ESL Printables, aquesta ens ofereix també molt material didàctic en anglès relacionat amb el cinema: jocs, ppt’s, exercicis online, etc.

FILM EDUCATION

Des de 1985 existeix Film Education, una organització amb l’àmbit d’actuació al Regne Unit, tot i que podem accedir als seus materials per la seva web. Aquesta ha intentat enriquir l’educació de professors i estudiants oferint a les escoles experiències d’aprenentatge basades en pel·lícules. La web ofereix recursos gratuïts d’una àmplia gamma d’àrees temàtiques. L’arxiu és immens, classificat per: matèries, edats, temes,… També realitzen formació per a professors i cada any porten gairebé mig milió de nens al cinema gratuïtament, en programes d’actuació social i en la setmana que organitzen de la Cinematografia.

FILMOTECA DE CATALUNYA

A la Filmoteca de Catalunya sempre podem trobar-hi materials que poden ser d’interès per al docent i útils per a la realització de qualsevol treball a l’aula. És el cas dels dossiers didàctics, que ofereixen mensualment durant el curs, i proporcionen orientació al professorat per a treballar a l’aula diverses pel·lícules escollides de la programació mensual per al públic general.

GRUPIREF

A la web de GrupIREF (Innovació i recerca per a l’ensenyament de filosofia) trobem un extens llistat de guies didàctiques per a treballar pel·lícules. Aquestes estan organitzades per nivells: educació infantil, cicle mitjà, cicle superior, cicle superior – ESO, ESO, Batxillerat i altres.

ISL COLLECTIVE

Si volem practicar la llengua anglesa a través de fitxes i jocs relacionats amb el cinema (i altres temàtiques) una bona opció és ISL Collective. Hi trobarem centenars de materials descarregables, editables i gratuïts (molts d’ells vinculats a ESL printables).

ÖSTERREICH INSTITUT

Aquesta pàgina promou la llengua alemanya oferint cursos, intercanvi, etc. Podem trobar-hi material didàctic per a treballar pel·lícules alemanyes i llibres diversos.

TEACH WITH MOVIES

TeachWithMovies.com és un lloc web en anglès on hi apareixen més de 400 materials didàctics de pel·lícules. Aquestes propostes van adreçades a professors de qualsevol especialitat d’ensenyament primari i/o secundari: ciències socials, anglès, ciències, salut, arts, etc. També hi trobem fitxes per alumnes. Pàgina actualitzada i amb el material molt ben classificat (tant per edats com per temàtiques).

XTEC

A l’XTEC (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya de la Generalitat de Catalunya) trobem guies didàctiques que tenen com a objectiu potenciar la introducció al llenguatge cinematogràfic. Aquestes són ideals per a treballar diferents matèries en grups d’Infantil, ESO i Batxillerat. Els materials es troben classificats en: cinema i valors, cinema i art, cinema i coeducació, cinema i Literatura, cinema i salut, cinema fantàstic, pel·lícules infantils, i Documental.

SERVEI EDUCATIU CIUTAT DE BADALONA

Dins l’XTEC el Servei Eucatiu Ciutat de Badalona presenta –a través d’enllaços a d’altres blocs- tot un seguit de guies didàctiques i fitxes de treball per a l’alumne relacionades amb diferents pel·lícules.