RECURSOS TEÒRICS II U4:
INTEGRACIÓ SO-IMATGE EN LA CREACIÓ AUDIOVISUAL
1. Obligatori de lectura i estudi:
ARAGÚ, M.C.; HARO, F.M.: Las bandas sonoras a lo largo de la historia del cine. Enllaç PDF aquí.
2. Lectura optativa/voluntària d’ampliació.
MARTÍN, O: Análisis de los recursos sonoros en películas de Hitchcock: Psicosis (1960) y Frenesí (1972) (Treball final de màster en Postproducció digital; Universitat Politècnica de València, 2015). Enllaç PDF aquí.
(Nota: Els PDF inclosos en aquesta web i que pertanyen a obres alienes, són obres totes elles ja distribuïdes i emeses per diferents mitjans i suports. La seva inclusió es realitza a títol de cita per a l’anàlisi, pràctica, comentari o judici crític. Aquest “ús” només es realitza amb finalitats docents o d’investigació. No es permet la seva redistribució per a qualsevol altre mitjà.)
ACTIVITAT III: Llegeix l’article de “las bandas sonoras a lo largo de la historia del cine” i respon a les següents preguntes. Envia un document al professor amb les respostes.
- En quina dècada va donar-se a Hollywood el que es coneix com a “boom del cinema musical”? A partir del que has llegit, explica amb les teves paraules què entens per “cinema musical”.
- Quin gènere cinematogràfic posa de moda la música a la dècada dels 60? Quins compositors en són un exemple?
- Posa exemples concrets que es citen en l’article de com s’ha beneficiat el cinema de la incorporació de la música.
- Per què per a molts el cinema és un art total?
- Fes una petita recerca i digues quins són a parer teu els 5 compositors de bandes sonores més reconeguts en l’actualitat.
ACTIVITAT IV: A partir de tot el que has llegit en aquesta unitat, realitza un anàlisi de la banda sonora d’UNA de les 2 escenes següents (es recomana llegir els aclariments que trobareu sota les escenes). Hauràs d’atendre als 4 elements que formen part d’una banda sonora: sons, diàlegs, silencis i música. (Mínim una pàgina, màxim dues) Recomanació: ateneu molt a què escolteu i quan ho escolteu.
A continuació les escenes que seran objecte d’anàlisi, recordeu que n’heu de triar UNA (les escenes incloses en aquesta Web i que pertanyen a obres alienes, són de pel·lícules totes elles ja distribuïdes i emeses per diferents mitjans i suports. La seva inclusió es realitza a títol de cita per a l’anàlisi, pràctica, comentari o judici crític de l’obra en qüestió. Aquest “ús” només es realitza amb finalitats docents o d’investigació):
Escena SEVEN (David Fincher, 1995)
Escena de Dunkirk (Dunkerque) (Christopher Nolan, 2017)
ACLARIMENTS:
Qualsevol element d’una banda sonora pot aportar en diferents aspectes: els elements rítmics d’una música, un so o un diàleg poden atorgar/contagiar més o menys ritme a l’escena; poden crear un efecte de suspens o relaxament; completar el fora de camp, és a dir, explicar-nos allò que no apareix en l’enquadrament; complementar als personatges, o donar-nos pistes de qui arribarà de seguida; emocionar, impactar, sorprendre, complementant o subratllant així el que ja “per se” ofereixen les imatges. Fins i tot un silenci, pot explicar molt bé què pensa o sent un personatge.
- Un so pot ser realista/natural o artificial. Natural seria per exemple la pluja o el vent, realista un cop de porta i artificial un so metàl.lic que complementa la caracterització d’un robot. Poden predominar els sons greus o els aguts; fins i tot podem trobar-hi sons abstractes. És recomanable fer un llistat de tots els sons de l’escena i veure quin tipus predomina. Per exemple: segon 00:15 petjades; segon 00:45 entra peça musical; 1:05 trons; etc
- La música i els sons poden ajudar-nos en qüestions de puntuació (gramàtica audiovisual). Per exemple, l’aparició o desaparició d’una música (o so) ens pot ajudar a dividir l’escena en 3 parts i col·laborar així a que l’espectador percebi cert ordre en l’estructura interna d’aquesta (en les escenes proposades es veu molt clarament); o atorgar continuïtat entre escenes… Recordeu especificar si la música és diegètica o extradiegètica; si és objectiva, subjectiva; autor, banda sonora original o no, instrumental o amb lletra, etc No en totes les pel·lícules la part musical es compon expressament pensant en l’argument i les imatges, però poden incloure’s peces que ens evoquen sentiments que volem suscitar en l’espectador o que presenten algun paral·lelisme amb les emocions dels personatges. En molts casos la part musical de la banda sonora està feta a partir d’adaptacions de temes ja coneguts, però en molts altres es compon expressament pel film, o existeix una barreja de temes originals i d’altres adaptats. Esbrineu/investigueu quin és el cas de cada escena.
- El silenci pot reforçar aspectes de la puntuació; subratllar la frase anterior; deixar a l’espectador un moment de reflexió; o subratllar els dubtes o pors del personatge…,etc.
- Ateneu a la presència o absència de diàlegs; la importància d’aquests en comparació amb sons i música; si hi ha veu en off o no; si els sons o la música els substitueixen; què aporten a l’escena, etc.