Angulacions i moviments de càmera

Per a la correcta descripció d’un pla, hem d’anomenar primer el tipus de pla en funció de la mida del seu enquadrament, després descriurem la seva angulació (horitzontal, picat, contrapicat, zenital i nadir) i per últim, la seva posició en relació amb els altres elements (frontal, posterior, escorç i lateral). Per exemple, podríem trobar un primer pla contrapicat frontal (veure Tipus de plans  i el guió tècnic).

A continuació es descriuen els diferents tipus d’angulacions i moviments de càmera. Hem de ser conscients que en funció de l’opció que triem, comuniquem una cosa o bé altra, atorguem més ritme o no. Per exemple, un pla picat fa més petit al subjecte enquadrat (en més d’un sentit) i a la inversa, si és contrapicat, li atorga poder i força.

ANGULACIONS

  • Horitzontal: l’objectiu es troba perpendicular al que està enquadrant (objectiu i subjecte/objecte formen un angle de 90º). Alguns anomenen a aquesta angulació simplement com a “normal”.
  • Picat: l’objectiu es troba a una alçada superior a la realitat que enquadra (l’eix forma uns 45º).
  • Contrapicat o emfàtic: l’objectiu es troba a una alçada inferior a la realitat que enquadra ( també uns 45º)
  • Zenital: Picat al màxim per dalt. L’eix de la càmera es troba en un angle de 90º en relació amb la realitat que enquadra.
  • Nadir: Contrapicat al màxim per baix. L’eix de la càmera es troba en un angle de 90º en relació amb la realitat que enquadra. Probablement sigui l’angulació menys utilitzada de totes.

En alguns manuals pot incloure’s la càmera subjectiva com un tipus d’angulació: quan la càmera mostra allò que veu el subjecte/personatge (ocularitzacions). Però en molts d’altres casos no es fa, perquè igualment qualsevol angulació d’aquesta es correspondrà amb amb les anteriors. Fins i tot en alguns casos podrem trobar la vàmera subjectiva dins els “moviments de càmera”.

Font imatge: Wikipedia

MOVIMENTS DE CÀMERA

  • Panoràmica: la càmera es mou sobre un eix fixe (vertical = tilt en anglès / horitzontal = pan en anglès).
  • Escombrat: panoràmica molt ràpida (normalment horitzontal). Es perd la visió de l’espai intermedi.
  • Zoom: és un moviment òptic (la càmera no es mou físicament, ho fem a través de l’objectiu). Si avança zoom in, si retrocedeix, zoom out.
  • Recorregut: moviment molt lent, no lineal i descriptiu (en castellà és el barrido). És considerat un moviment lliure perquè no està sotmès a la direcció que marqui qualsevol suport. La càmera en espatlla seria un altre moviment lliure, malgrat que no acostuma a incloure’s dins els tipus de moviment.
  • Tràveling: moviment de la càmera sobre un suport (raïls).

En alguns manuals s’afegeix a aquesta classificació la Dolly, que es diferencia del tràveling clàssic perquè en aquesta la càmera es mou sobre una grua amb rodes i en el tràveling sobre raïls; però no deixa de ser una mena/subtipus de tràveling, ja que la càmera es desplaça sobre un suport.

Si es vol conèixer algun subtipus, veure el següent esquema:

Font imatge: Jorge Cruz, Google sites: maestroweek

Es recomana el visionat del següent vídeo:

Bibliografia

One thought on “Angulacions i moviments de càmera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s