El Realitzador

“Els meus directors favorits són els vells mestres,

és a dir: John Ford, John Ford i John Ford.”

Orson Welles

Una pel·lícula mai és només del director, l’expressió “una pel·lícula de…” deixa de costat al guionista que va escriure la història, a la persona que ha dedicat hores i hores a buscar i /o confeccionar el vestuari, a l’actor que ha passat dies sense dormir per comprendre i interioritzar el personatge, als directors artístic i/o de fotografia, a l’il·luminador, al muntador, fins i tot al productor qui moltes vegades hi ha invertit una quantitat desorbitada de diners. Un petit error de cadascuna d’aquestes figures i que passi desapercebut pel director pot enfonsar una pel·lícula. Però per això mateix, la responsabilitat, tant si les coses surten bé com malament, i com en qualsevol sector, recau sempre en qui dirigeix l’obra.

En cinema normalment qui la dirigeix és també el realitzador, és a dir, aquell que pren les decisions en el rodatge; tanmateix, no oblidem, que en moltes ocasions aquest també ha estat el productor i fins i tot el guionista.

El director és qui més ha de dominar la multitud de variables que intervenen en un film: capacitat de dirigir als actors, coneixements tècnics i tecnològics, tenir clar quina idea es vol transmetre i saber-la comunicar tant a l’equip com amb imatges; en definitiva, coordinar tot el que intervé en una pel·lícula és una tasca a l’abast de pocs. Hi ha directors més preocupats per aspectes tècnics, d’altres pel guió i la interpretació dels actors i actrius, cadascú té la seva “fórmula” i difícilment trobem figures expertes al 100% en cadascun dels elements, però sí que ha de ser una persona formada en molts camps i tenir el convenciment que serà capaç de liderar a tots els professionals que hi intervenen.

Tal com vam fer en una entrada anterior amb els guionistes, qui millor per parlar-nos de l’ofici de Realitzador/Director que aquells que són considerats per la crítica, els professionals del sector i el públic com els millors. Uns s’expressen millor amb les imatges dels seus films i els seus personatges que en una entrevista, d’altres els hi agrada més estar darrere la càmera que davant aquesta, però tots ells imprescindibles.

A continuació trobareu un recull de 40 entrevistes, col·loquis /xerrades que podeu consultar lliurement a Youtube i on els protagonistes són alguns dels més grans realitzadors-directors que ha donat la Història del Cinema.

2 pensaments sobre “El Realitzador

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s